Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Baloldali brit napilapnak panaszkodott Magyarországról Ilaria Salis

A fogvatartottak jogaiért és a neonácik térnyerése ellen szólalna fel az Európai Parlamentben a szélsőbaloldal olasz üdvöskéje, a bűnügyi tárgyalás elől Strassbourgba menekülő Ilaria Salis. A The Guardian brit napilap által közzétett interjú szemérmesen elhallgatja, hogy mit is csinált pontosan Magyarországon a hazájában is többször elítélt aktivista, de siet hangsúlyozni, hogy Matteo Salvini és a Liga párt nem adott megfelelő segítséget Salis számára.

Forrás: The Guardian2024. 06. 26. 9:28
Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először nyilatkozott külföldi lapnak Ilaria Salis, a gyanúsítottból hirtelen EP-képviselővé avanzsált olasz szélsőbaloldali aktivista, a baloldali The Guardian brit napilap készített vele interjút.

Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)
Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Természetesen ez egy nagyon kemény időszak volt, egy olyan élmény, amely próbára tett, és még mindig nem épültem fel teljesen

− panaszolta Salis, akire a The Guardian tanárnőként hivatkozik annak ellenére, hogy az olasz sajtó szerint soha nem volt állandó munkahelye, alkalmanként helyettesítő tanárként dolgozott iskolákban.

A hosszú és „a vádakhoz képest teljesen aránytalan” büntetés (ha elítélik, akár 11 év börtönt is kaphatott volna) még mindig nagyon megrémíti – tette hozzá. Mint arról beszámoltunk, Salist azért vádolták meg bűnszervezetben elkövetett testi sértéssel, mert tavaly februárban egy szélsőbaloldali csoport tagjaként részt vett több járókelő brutális bántalmazásában. A brit lap ezt úgy szépíti, hogy a nőt egy neonáci demonstráció kapcsán szervezett „ellentüntetésen” vették őrizetbe.

Az újdonsült EP-képviselő tisztában van vele, hogy a büntető eljárás nem ért véget, azt csak a mandátuma idejére függesztették fel, ráadásul a magyar állam akár a mentelmi joga felfüggesztését is kérheti.

A brit lap nem mulasztotta el ecsetelni a magyarországi börtönkörülményeket, Salis pedig kifejtette, hogy mandátumát arra szeretné felhasználni, hogy felszólaljon a fogvatartottak jogaiért. Amikor médiafigyelmet kezdett kapni az ügye, javultak a körülményei a börtönben – tette hozzá.

Salis kritizálta az olasz kormányt, mert az szerinte többet is tehetett volna az ügye érdekében. Különösen keményen ostorozta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest és pártját, a Ligát annak „szörnyű hozzáállásáért”, bár mint mondta, ez „nem lepte meg”. Salvini szerint Salis annak a szélsőbaloldali csoportnak a tagja, amely 2017-ben megrongált egy, a párt által használt pavilont a Milánóhoz közeli Monzában.

Ha volt valami pozitívuma az elmúlt időszaknak, az az volt, hogy erőt gyűjtött, ami lehetővé tette, hogy „túlélje a legsötétebb pillanatokat”, és szerencsés volt, mert támogató közeg vette körül. Hálás a szavazóknak, akik „visszaadták a szabadságát”, és szerinte azért szavaztak rá, mert ezzel szerették volna kifejezni a neonácik előretörése miatti aggodalmukat – fejtegette Salis.

Mint arról lapunk is beszámolt, korábban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tette tisztába a tényeket Ilaria Salis esetével kapcsolatban. Kovács Zoltán szerint alapos a gyanú, hogy Salis két szélsőbaloldali társával azért utazott Magyarországra, hogy ártatlan embereket verjen meg Budapest utcáin. Mindeközben az olasz média mindent megtett, hogy Salist mártírként ábrázolja. 

Borítókép: Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.