Kovács Zoltán: Tegyük tisztába a tényeket Ilaria Salis esetével kapcsolatban

Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista ügyében szólalt meg Kovács Zoltán államtitkár.

2024. 04. 02. 18:23
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (Fotó: AFP/KISBENEDEK ATTILA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegyük tisztába a tényeket az Ilaria Salis esetével kapcsolatban – kezdte Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az X-en a posztját.

Ilaria Salis édesapja, Roberto Salis február közepe óta járja az európai médiát, mondván, hogy „aggódik” lánya biztonsága miatt, amíg Magyarországon tartózkodik. Ezért kértek házi őrizetet Olaszországban, amiről Szijjártó Péter azt mondta, hogy a bíróság dönt majd, amely egy független szerv – tette hozzá.

Kovács Zoltán leírta, hogy „múlt csütörtökön a Fővárosi Bíróság elutasította Salis házi őrizetbe vételi kérelmét, mondván, fennáll annak a veszélye, hogy elmenekül, vagy elrejtőzik. Az ügyészek most 11 éves börtönbüntetést kérnek rá.”

Kovács Zoltán szerint alapos a gyanú, hogy Ilaria Salis két szélsőbaloldali társával azért utazott Magyarországra, hogy ártatlan embereket verjen meg Budapest utcáin. Mindeközben az olasz média mindent megtett, hogy Salist mártírként ábrázolja. 

Elképesztő, hogy egy olaszországi magyar bírósági ügybe próbálnak beleavatkozni

– idézte Szijjártó Péter külügyminisztert. A cselekmény előre megfontoltságát kiemelve elmondta, hogy nem szeszélyből elkövetett bűncselekmény volt, hanem átgondolt, megtervezett cselekmény. 

Kovács Zoltán kiemelte:

világossá kell tennünk, hogy senki, semmilyen szélsőbaloldali csoport ne tekintse Magyarországot valamiféle bokszringnek, ahová jönnek és azt tervezik, hogy agyonvernek valakit. És nem, az olasz kormánytól (vagy bármely jelentősebb sajtóorgánumtól) a magyar kormányhoz intézett közvetlen kérés sem könnyíti meg Salis ügyének védelmét, mert a kormánynak, mint minden modern demokráciában, nincs ellenőrzése a bíróságok felett.

Mint ahogy lapunk is megírta, Roberto Salis, a vádlott édesapja a bírósági tárgyalást követően úgy nyilatkozott, a kormány nem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy Ilariával méltányosabban járjanak el a magyar szervek. Megdöbbenésének adott hangot, amiért továbbra is kéz- és lábbilincsben, láncon vezették be lányát a bírósági kihallgatásra. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint csütörtökön visszautasították Ilaria házi őrizetbe való helyezését.

Borítókép: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.