Szabadalommal zárulhat a magyar koronavírus-kutatás

Befejeződött az Országos Vérellátó Szolgálat, a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciumának együttműködése, a Koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában című projektben. A kutatás eredményeként fontos szabadalmakat indítottak el.

2024. 06. 21. 11:25
Borítókép:Illusztráció (Fotó: AFP)
Borítókép:Illusztráció (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos Vérellátó-szolgálat vezetésével a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciuma a Koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában címmel négyszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Befektetés a jövőbe felhíváson.

A projektben a koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó plazmaalkotók vizsgálata és alkalmazása volt a középpontban.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen természetes faktorok teszik a konvaleszcens plazmát rosszabb állapotú betegeknél is hatékonyan alkalmazhatóvá, valamint milyen jelei vannak annak, hogy egy beteg valószínűbben kerül súlyos állapotba. Így több gyulladást vagy citokinvihart potenciálisan előre jelző molekulát vizsgáltak a kutatók, és a korábban is kutatás tárgyaként megjelölt citokinvihart valószínűleg megelőző molekulát még alaposabban kutatták.

A projekt során előállítottak egy úgynevezett konvaleszcens plazmából származtatott új, koncentrált készítményt és elkészítették annak kísérleti vagy klinikai használatra alkalmas teljes előállítási dokumentációját.

A konzorcium két tagja, az OVSZ és az ELTE kifejlesztett két különböző de hasonló hatású, a természetben ebben a formában elő nem forduló molekulát, mely alkalmas a komplement rendszer aktivációjának gátlására, így a citokinvihar gátlására. Ezek a molekulák szabadalmaztatási eljárása folyamatban van. Ugyanezen molekulák alkalmasak lehetnek arra, hogy viszonylag későn felismert szeptikus vagy más eredetű sokkot gátoljanak, az egyik leggyakoribb halálos kórházi szövődményben bevethetőek legyenek.

A Virológia Nemzeti Laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján a kifejlesztett anyagok egy része alkalmas volt arra, hogy a SARS–CoV–2 okozta súlyos, sejtes immunkárosító hatást kivédje

– írta közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat, majd hozzátették, a kutatás arra összpontosítva folytatódik, hogy előre jelezhető-e, ki kerül súlyos állapotba, és a súlyosabb állapotú betegekben kialakuló gyulladás, illetve citokinvihar közömbösíthető-e.

Borítókép:Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.