Nem csak ösztöndíjat, állást is kaphatnak a tanárjelöltek

Egyeztetés indult a Klebelsberg képzési ösztöndíjról.

2024. 08. 06. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium társadalmi egyeztetést indított a Klebelsberg képzési ösztöndíj program módosításáról szóló kormányrendelettel kapcsolatban, amely a tanárképzés értékközpontú és gyakorlatorientált átalakítását hivatott elősegíteni közel tízmilliárd forintnyi támogatással – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A Klebelsberg képzési ösztöndíj programban való részvételre 

  • az osztatlan tanárképzésben,
  • a mesterszakos tanár és
  • a tanítóképzésben részt vevő hallgatók számára nyílik lehetőség,

amely ösztöndíjban részesülők ugyanakkor vállalják, hogy meghatározott időtartamra állami, egyházi vagy felsőoktatási intézmény által fenntartott köznevelési vagy szakképzési intézményben helyezkednek el.

A Klebelsberg képzési ösztöndíjat a pedagógus utánpótlás biztosítása érdekében hozták létre 2013-ban, eredetileg az osztatlan tanárképzésben tanulók számára, de 2017-től a gyógypedagógus hallgatókat is bevonták a támogatottak körébe. Az ösztöndíjszerződés sajátossága, hogy nemcsak pénzt, de a diplomaszerzés után állást is kínálnak a végzetteknek. Az ösztöndíj elbírálása során kiemelten értékelik, ha a pályázó olyan tanár szakon végez, mely kevésbé keresett vagy kevésbé preferált településen helyezkedik el, ezzel is biztosítva a tanítók és tanárok folyamatos utánpótlását. Erre vonatkozóan az ösztöndíjat két kategóriában ítélik oda a hallgatók számára:

  • az I. kategória esetében havonta 100 000 forintos, míg
  • a II. kategória esetében havonta 150 000 forintos összegben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.