A szakadék felé száguld a baloldal

Az európai parlamenti és az önkormányzati választások óta eltelt hónapok során a legtöbb baloldali párt csak a tisztújító kongresszusok alkalmával hallatott magáról, a napi politizálás terepéről többen eltűntek. Egyetlen kivételnek a DK mondható, mivel Gyurcsány Ferenc pártelnök egész nyáron kommentháborút folytatott a közösségi médiában Magyar Péterrel.

2024. 09. 25. 4:50
Fotó: DAVID MALATINSZKY malaphoto.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javarészt eseménytelenül és csendben teltek a baloldali kis pártoknak az euró­pai parlamenti és önkormányzati választások óta eltelt hónapok. Az egyetlen kivételnek a Demokratikus Koalíció tekinthető, mivel Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke hetek óta szokatlan bejegyzésekkel szórakoztatja Face­­book-követőit. A furcsa hangvételű bejegyzések mellett a pártvezér hetek óta vitázik a kommentszekcióban Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével. Mindez nem meglepő, mivel Magyar Péter politikai megjelenése leginkább a többi baloldali pártnak ártott, különösképpen a DK-nak, amelyik elvesztette a vezető szerepét a baloldalon. 

A kudarc ellenére Gyurcsány egyértelművé tette, hogy nem hajlandó lemondani a DK elnöki posztjáról.

A DK-val és a Párbeszéddel közösen indult a választáson az MSZP, ám az utóbbi hónapokban szinte semmit nem lehetett hallani a pártról. A gyenge eredmény miatt Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök lemondtak, a tisztújítást pedig szeptemberben fogják tartani, amelyen törlik a társelnöki rendszert, és szinte bizonyos, hogy Komjáthit választják meg pártvezérnek. 

A régi-új pártelnök nemrég a Mandinernek adott interjúban arról beszélt, hogy van még visszaút a jobb napokat is megélt szocialista pártnak, baljós jel azonban, hogy a nyáron értékesítette a Villányi úti pártházat az MSZP-hez köthető Szociális Demokráciáért Alapítvány. 

A hárompárti baloldali összefogás harmadik tagja, a Párbeszéd is elkönyvelhetett az utóbbi hónapokban egy kudarcot, mivel a választás másnapján kilépett a pártból Tordai Bence. A pártvezetés viszont semmilyen formában nem vállalta a felelősséget a katasztrofális választási eredményért, mivel a nyáron tartott tisztújító kongresszuson a Párbeszéd tagsága megerősítette Szabó Rebeka és Barabás Richárd jelenlegi társelnökök mandátumát.

A gyenge választási szereplés a szakadék szélére lökte a Jobbikot, amelynek élére a nyáron távozó Gyöngyösi Márton helyett a nagypolitikában kevéssé ismert Adorján Bélát választották. Nemrég pedig lapunk írta meg, hogy a Jobbik reménytelen állapotáról beszélt Szabó Gábor pártigazgató a párt kongresszusán, ahol az összegyűltek feltehetően a Jobbik népszerűségének növelése érdekében döntöttek a párt korábbi nevéhez való visszatéréshez, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnevezéshez, miután 2023 február végén a párt felvette a Konzervatívok szót a nevébe.

Mint ismert, a Momentum a június 9-i európai parlamenti választáson nem érte el a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámot, vagyis a magyar emberek elutasították Donáth Anna és Cseh Katalin előző ötéves tevékenységét az uniós színtéren, ám a két politikus folytatja a Magyarország elleni áskálódását.

Erre utal a liberális Renew Europe nevű frakció hét elején rendezett ülése, amin a Momentum két volt EP-képviselője is részt vett. A Jobbikhoz hasonlóan a Momentum is új elnököt és elnökséget választott az elbukott választások után, így került a párt élére Tompos Márton, miután Donáth Anna, a párt elnöke június 10-én bejelentette lemondását, mert kudarcnak értékelte a Momentum szereplését az európai parlamenti választáson. Az LMP háza táján a legérdekesebb hír az volt, hogy augusztus végén kilépett a szervezetből az egyik volt társelnök, ­Schmuck Erzsébet, aki a Facebook-oldalán azt írta: „Ez a párt már nem zöldpárt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az ő pártja, Ungár-párt!” Az LMP is tisztújítást tartott a nyáron, amelyen Szabó-Kellner Katalint és Ungár Pétert választották a párt társelnökeivé. Ungár kapcsán érdekesség, hogy a politikus arról nyilatkozott: a Facebook drá­maian ­rossz hatással van a magyar politikára, ezért törölte magát a legnagyobb közösségi oldalról.

Borítókép: Tóth Endre és Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselői (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.