Karácsony Gergely bejelentette, milyen közlekedési változásokkal kell péntektől számolni

Budapesten gyakorlatilag befejeződött az árvízvédelmi felkészülés – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csütörtökön az MTI-vel, ugyanezt közölte a főpolgármester is, aki arról is beszélt, milyen fennakadásokra kell számítani péntektől.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 16:57
LAB_5833
Fotó: Ladóczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval a tetőzés előtt fejezik be a felkészülést, ugyanis a budapesti fővédvonalon kilencméteres magasságig építették ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátakat – részletezték  a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Margitszigeten és a Királyok útján csütörtök reggelre csaknem teljes egészében befejeződtek a munkálatok. Még arra is volt idő, hogy ezeknek a gátaknak az oldalsó, kiegészítő megerősítését elvégezzék a biztonság fokozása érdekében.

Az utolsó simításokkal is hamarosan elkészülnek az újpesti téli kikötőnél, a Váci úton, ahol a szivárgások ellen egy körülbelül 300 méteres szakaszon homokzsákokból emeltek egy védvonali megerősítést. A Fővárosi Csatornázási Művek 400 munkatársa és alvállalkozóiktól 250 ember dolgozott éjjel-nappal a gátakon, ezen kívül mintegy 100 kollégájuk a háttérből támogatta a munkájukat – ismertették.

Hangsúlyozták: a vállalat készenléti és figyelőszolgálata szüntelenül járja a gátakat. Ha bármilyen árvízi jelenség – például buzgár, fakadó vagy szivárgó víz – mutatkozna, akkor a készenléti egységek azonnal bevethetők – áll a közleményben.

Budapest teljes mértékben felkészült arra, hogy szombaton fogadja a Duna tetőzését – ezt már a főpolgármester mondta a Facebook-oldalán bejelentkezve. Karácsony Gergely hangsúlyozta: az elmúlt napokban kiépítették az ideiglenes árvízi védelmi rendszereket Budapesten, ezek készültsége már száz százalékos. Közölte azt is, mindent megtesznek azért, hogy a közszolgáltatások működjenek. Az ivóvízellátás is biztonságban van, a Fővárosi Vízművek lezárta azokat az ivóvízlelőhelyeket, amelyeket elöntött a Duna, és "bevédte" azokat, amelyek továbbra is biztosítják az ivóvizet. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik - tette hozzá. A csatornarendszert is fokozottan igénybe veszi az áradás, 

Karácsony Gergely szerint biztosan lesznek csőtörések, kellemetlenségek, ugyanis tíz éve nem volt ekkora árvíz.

A főpolgármester ismertette: az áradásnak "legkitettebb" fővárosi terület a Római-part, itt a Királyok útját a Pünkösdfürdő és az Emőd utca között lezárták, a földgátat pedig agyagfallal erősítették meg. Szintén lezárták a Pók utcát, ahol az Aranyhegyi pataknál 2013-ban a legkritikusabb védekezési pont volt. Itt azóta már gát épült, de a védekezés miatt szükségesnek tartották az utca lezárását - magyarázta.

Karácsony Gergely jelezte:

 pénteken üzemkezdettől nem áll meg a 2-es metró a Batthyány téren, a 41-es villamos a Krisztina körúton át közlekedik, a 19-es villamos pedig a Lánchíd kihagyásával két szakaszon jár majd.

A főpolgármester azt kérte, bár "ritkán lehet látni azt, hogy a Duna ilyen ereje teljében van", és "tényleg egy fantasztikus látvány", ne bámészkodjanak az emberek a Duna-parton, csak tisztes távolságból nézzék, mert nagy a folyó sodrása és sok uszadékfa van benne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.