Sikerült bejutnunk az árvíz miatt lezárt Margitszigetre + galéria

Exkluzív felvételeket készített a Magyar Nemzet fotóriportere.

2024. 09. 19. 15:41
IMG_3113

Margit-sziget Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikussá vált az árvízi helyzet a Margitszigeten, ahová lapunk munkatársának sikerült bejutnia és exkluzív képeket készítenie. Ahogy arról beszámoltunk, a Duna áradása miatt a budapestiek kedvelt kirándulóhelyének mindkét bejáróját lezárták kedd reggel. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget megállóban.

Karácsony Gergely főpolgármester még a hét elején közölte, hogy a zsáktöltő gépek és a targoncák zavartalan működése, illetve a balesetek megelőzése érdekében kedd hajnaltól csak a védekezésben közreműködő járművek hajthatnak be a Margitszigetre, illetve gyalogosan is csak a védekezésben közreműködők léphetnek be a sziget alsó harmadára.

A főpolgármester egy ma reggeli bejegyzésében azt írta, hogy

a Margitszigeten az ideiglenes gátak tegnap estére 90 százalékban elkészültek.

Azonban helyszíni tudósítónk szerint jelentős hézagok voltak tapasztalhatók a szigeten felépített ideiglenes gáton.

A Margitszigeten annyira drámai helyzet alakult ki, hogy a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában olimpiai és világbajnok sportolók is homokzsákokat töltöttek. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. közölte, hogy a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az ár levonulásáig. Munkatársaik már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre. A mintegy tízhektáros területen egész napos felügyeletet tartanak az árvíz idején, figyelve az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát.

A Fővárosi Állat- és Növénykertet is kihívás elé állítja az árvíz, így biztonságba helyezték a Margitszigeti Kisállatkert 110 állatát.A bemutatóhelyet fenntartó fővárosi állatkert húsz szakemberének bő három óra alatt sikerült evakuálnia a kisállatkertet, noha az előkészületek már a múlt héten elkezdődtek. A legtöbb állatot viszonylag egyszerűen el lehetett szállítani, de a dámszarvasokat bódítani kellett. Az állatok a margitszigeti helyszínről átmenetileg a városligeti állatkertbe kerültek.

Borítókép: Árvízi helyzet a Margitszigeten (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.