Orbán Viktor a semlegességről beszélt Kötcsén + videó

A miniszterelnök a gazdasági semlegesség öt elemét fejtette ki.

2024. 09. 09. 15:47
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Polgári Piknik Kötcsén Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új gazdaságpolitikának semlegesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ellen kell állnunk mindenfajta blokkosodásnak, ki kell maradnunk azokból a konfliktusokból, amelyek választásra kényszerítenek bennünket – fogalmazott Orbán Viktor a kötcsei pikniken elmondott beszédében, amelynek egy részletét megosztotta az új videójában.

A miniszterelnök szerint minél hosszabb ideig fenn kell tartani mindenkivel a mélyebb gazdasági kapcsolatokat. Továbbá jelezte, hogy nem politikai szemüvegen keresztül kell nézni a gazdaságot, hanem kizárólag a magyar gazdaság életképességén keresztül. Mint mondta, a gazdasági semlegességnek az első tartalma a finanszírozási semlegesség.

Nem lehetséges, hogy kizárólag egyetlen pénzpiacról lássuk el Magyarország hiteligényét. Ez azt jelenti, hogy nekünk Brüsszel és London kevés, kell mellé Katar, Peking, Tokió meg a saját választópolgáraink, akik megvásárolják a magyar állampapírokat

– tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a semlegesség második eleme a beruházási semlegesség. Jelezte, hogy nyugatról és keletről egyaránt kellenek beruházások. Harmadik tartalmi elemként említette a piaci semlegességet.

Pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket. Ez nem ideológiai és politikai kérdés

– húzta alá.

Szót ejtett arról is, hogy amikor az ukránok leállítják az Oroszországból hazánkba történő gázszállítást, akkor majd az időközben megépített Török Áramlaton keresztül el tudják látni Magyarországot.

Ezek a dolgok nem véletlenül vannak így, ennek van egy rendje

– fogalmazott.

A miniszterelnök ismertette, hogy a negyedik eleme a gazdasági semlegességnek a technológiasemlegesség. – Nem vagyunk hajlandók csak azért nyugati infokommunikációs technológiát használni, mert nyugati. Ha a kínai jobb, ha az amerikai jobb, akkor majd azt fogjuk használni – tette hozzá.

Végül ötödik elemként kitért az energiasemlegességre, majd elmondta, hogy hazánk 2032-re szinte önellátó lesz, de addig is, ha szükséges, akkor energiát keletről és nyugatról egyaránt használni kell.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a kötcsei pikniken (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.