A lakhatási válság közben kiárusít az önkormányzat

A fővárosi önkormányzat állítása szerint idén nem adott el olyan ingatlant, ami lakhatási célnak megfelel, ám ezzel szemben a ­piacra került ingatlanok közt számos olyan is található, amelyet akár a lakhatási válság kezelésére is lehetne hasznosítani. A főváros ingatlanüzlete mind­össze egymilliárd forintnyi bevételt hoz 2024-ben.

2024. 10. 26. 5:52
HZ1_0882
20240327 budapest fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester gyakran emleget lakhatási válságot, miközben sorra adja el a fővárosi ingatlanokat. Idén eddig öt lezárult ingatlanértékesítésről számolt be lapunknak a főváros, ebből összesen félmilliárd forint bevételt nyert az önkormányzat. Továbbá értékesítés alatt áll nyolc ingatlan, ebből egy vidéki, az erdőkertesi ingatlant már évek óta árulta a fővárosi önkormányzat. Az egykori idősotthon vevőre talált 90,8 millió forintért, miközben korábban ezt az ingatlant 100 millió forintért szerették volna értékesíteni. 

A másik hét budapesti ingatlan folyamatban lévő értékesítéséből félmilliárd forint körüli összeg folyik be a kasszába.

Viszonyításképpen az elmúlt hetekben Kiss Ambrus főigazgatót kérdezték arról,  jól jönne-e a fővárosnak a hatmilliárdos rekord-lottónyeremény, amire nevetve Kiss annyit válaszolt: a lottónyeremény egynapi kiadásukat fedezné. Ha komolyan lehet venni a főigazgató szavait, akkor az idei fővárosi ingatlanok eladásából négyórányi működést tudnak fedezni, vagy éppen a minden évben kiírt közösségi költségvetés egymilliárd forintját. 

Azaz elenyésző összeget tesz ki a főváros büdzséjében.

Az eladott és értékesítés alatt álló ingatlanok mellett további 15 ingatlant ver dobra a főváros, illetve további öt pályáztatása is zajlik. Az eladó ingatlanok között található egy lakáscélú, 57 négyzetméteres, felújítandó lakóház a III. kerületben. Emellett a IX. kerületben egy iskolaépülettől is szabadulna a főváros. A hirdetésben úgy fogalmaznak: méretei­ből is fakadóan sokrétű környezet­alakítási lehetőségeket biztosít. 

Itt felvetődik a kérdés: miért nem a főváros használja ki ezt a lehetőséget a hatalmas épületben bérlakásokat kialakítva?

 Hasonló használaton kívüli oktatási intézményeket találhatunk a megpályáztatott ingatlanok között is. Ahogy már korábbi cikkünkben is beszámoltunk arról: eladásra kínálnak két volt iskolaépületet a XI. kerületi Rimaszombati úton és a IX. kerületi Soroksári úton, egy volt mozit a XX. kerületben. Elárverezik pél­dául a kéthelyi Hunyady-kastélyt, amely a közelmúltban szociális otthonként üzemelt, továbbá árverésen megvásárolható a hatalmas egykori Jankovich-kastély is Szőlősgyörkön. Az ingatlan 286 millió forint plusz áfa kikiáltási áron eladó.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.