Így fegyverzik fel bevetés előtt a Gripeneket + videó

Mindösze néhány perc kell ahhoz, hogy egy sok száz kilós légibombát a JAS–39 Gripen szárnyai alá függesszenek.

2024. 10. 10. 10:56
Kiképzési gyakorlatot tartottak a honvédség Gripenjei Fotó: Ujvári Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó szerint csak néhány perc kell ahhoz, hogy egy-egy fegyvert, legyen az légiharcrakéta, irányított bomba, vagy a gépágyú lőszere, a Gripenekre felfüggesszék vagy betöltsék. 

A Combatant Blog videója jól mutatja, hogy a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár jól képzett katonái milyen gyorsan képesek a sugárhajtású gép teljes felfegyverzésére.

 A svéd gyártású JAS–39 C és D vadászbombázók egyik fő előnye, hogy kiszolgálásához mindösze néhány szakemberre van szükség. A kiszolgáló eszközök, szerszámok, és a fegyverzetet hordozó pillonok szó szerint mind-mind kézre állnak. Legyen szó több száz kilogrammos irányított bombáról, vagy több százezer euróba kerülő, érzékeny légiharcrakétákról, néhány skandináv egyszerűséggel és célszerűséggel megalkotott szerszám, eszköz elég ahhoz, hogy minél előbb újabb gyakorló, vagy ha a helyzet úgy hozza, éles bevetésre repüljenek a honvédség vadászbombázói. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött. A már meglévő vadászgépeken túl négy új JAS–39 Gripen típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája, amihez a kormány vásárolt egy modernizációs csomagot is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.