Kiakadtak a gazdák, hogy Magyar Péter szerint iskolázatlanok

Európában egyedülálló, ahogy Magyarország segíti a gazdatársadalomban a generációváltást, előtérbe helyezve a családi gazdaságokat – fejtette ki lapunknak Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára. Magyar Péternek a gazdák aluliskolázottságára tett kijelentéséről a főtitkár úgy vélekedett: megszokhatták már a baloldali, liberális politikusoktól, hogy lealacsonyítóan beszélnek a vidékiekről, és a Tisza Párt elnökének tájékozódnia kellene, mielőtt sértegeti őket.

2024. 10. 09. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszokhattuk már a baloldali, liberális politikusoktól, hogy mindig is lealacsonyítóan beszélnek a vidékiekről, a gazdákról, a parasztokról – közölte lapunkkal Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára. Hangsúlyozta: tény, hogy a vidékfejlesztési programban közel 2300 fiatal gazda pályázott sikeresen és nyert 66 milliárd forint támogatást. A most induló pályázati időszakban pedig már plusz 15 százalékos támogatási intenzitást is biztosítanak a fiatal gazdálkodóknak, amellett, hogy a területalapú támogatásoknál szintén többletforrásokkal segítik az ifjú termelők gazdálkodását.

 

A kormány a családi gazdaságokat segíti

A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy 

Magyarország Európában egyedülálló dolgot tesz, amikor már gazdaságátadási támogatással is segítik a generációváltást, melyet kifejezetten a családi gazdaságoknak biztosítanak majd. 

Ennek keretében mind a gazdaság átadója – például az apa vagy az anya –, mind pedig a gazdaság átvevője – a gyermekük vagy az unokájuk – vissza nem térítendő támogatást kaphat, amely óriási segítség lesz a gazdaságuk további fejlődésében.

Aki pedig a gazdák „elavult tudásáról” ír, az nyilván azzal sincs tisztában, hogy milyen magas színvonalú agrárképzések zajlanak a magyar egyetemeken, ahogy azzal sem, hogy a hazai agrárkarokon több mint tízezer magyar és több mint ezer külföldi hallgató tanul. Nem véletlenül, hiszen a magyar agráregyetemek világszinten is a legjobbak közé tartoznak – mutatott rá Cseh Tibor András.

Hozzátette, Európában az elsők között nálunk indult meg a precíziós szakmérnöki képzés, amely a legkorszerűbb tudást biztosítja a hallgatók számára. Ráadásul a fiatalok még erősebb érdekképviseletéért a MAGOSZ-ban is megalakították az Ifjú gazda tagozatot, melynek súlyát jelzi, hogy annak vezetőjét, Papp Zsoltot nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének választották meg. – A jövő tervezése tehát a fiatal gazdákkal együtt zajlik és mielőtt bárki is sértegeti a gazdákat, szíveskedjen tájékozódni – fogalmazott a MAGOSZ főtitkára.

 

Most zajlik a rendszerváltás utáni legnagyobb mezőgazdasági fejlesztés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Magyar Péter, a Tisza Párt uniós képviselője vádaskodva támadta Nagy István agrárminisztert, és többek között azt állította, hogy a kormány nem segítette a gazdákat az elszálló energia- és alapanyagárak kompenzálásában, valamint magára hagyta a magyar vidéket. Az ellenzéki párt a gazdatársadalom idősebb tagjait méltatlan módon iskolázatlannak nevezte. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár viszont rávilágított: mind támogatási, mind szabályozási oldalon minden lehetőséget kinyitott a kormány a fiatal gazdáknak. 

Ma a rendszerváltás utáni legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési program megvalósítása zajlik, de ott egyáltalán nem konkurál a kis és nagy termelő, 

a kicsik és fiatalok számára elkülönített pályázati felhívások biztosítják az előrelépéshez szükséges fejlesztési forráshoz jutás lehetőségét. Emellett tavaly egyszerűbbé vált a földszerzés a fiatal gazdák számára azzal, hogy tíz hektárig kifüggesztés nélkül vásárolhatnak földet.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.