Ötvenmilliós bírságot kap Józsefváros önkormányzata

Bebizonyosodott, hogy Pikó András, Józsefváros polgármestere törvénytelenül kötötte meg az új kerületi közétkeztetési szerződést. A Közbeszerzési Hatóság semmisnek nyilvánította a május 26-án létrejött megállapodást, és összesen ötvenmillió forint bírságot is kiszabott a szabálytalan eljárás miatt az önkormányzatra. A döntőbizottság megállapította: az önkormányzat megsértette a közbeszerzési törvényt.

2020. 06. 30. 13:37
PIK Andrs
Budapest, 2019. november 5. Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ötvenmillió forint bírságot szabott ki a józsefvárosi önkormányzatra a Közbeszerzési Hatóság, mert többszörösen jogsértőnek találta azt a szerződést, amelyet Pikó András helyi polgármester (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP), a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva, közétkeztetési szolgáltatás ellátására kötött egy céggel – közölte Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője. A Fidesz-képviselő sajtótájékoztatón emlékeztetett: a cég az elmúlt héten megbukott egy élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen, mert 32 kiló romlott élelmiszert találtak a konyháján.

– A hatóság döntésével egyértelművé vált, hogy Pikó András visszaélt a veszélyhelyzet adta jogkörével. A testület nem fogja szó nélkül hagyni, hogy ilyen mértékben károsította meg a józsefvárosiakat, a polgármesternek felelnie kell a döntéséért – jelentette ki Szilágyi. A Közbeszerzési Hatóság határozata szerint a szabálytalan eljárás miatt büntetésként 30 millió forintot, a megkötött szerződés érvénytelensége miatt pedig további 20 millió forint bírságot kell fizetnie Józsefváros önkormányzatának. A nyertesként kihozott vállalkozással szemben pedig ötmillió forint bírságot állapítottak meg.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította: az önkormányzat és a Pikó András által kiválasztott új szolgáltató között idén május 26-án létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmis, mert nem volt olyan rendkívüli sürgősséget jelentő körülmény, hogy a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lettek volna tarthatók. A közbeszerzési törvény szerint legalább három gazdasági szereplőt kellett volna bevonni az eljárásba, ezért az ajánlatkérő megsértette a jogszabály előírásait.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közbeszerzési eljárás előtt egy nappal dönthetett Pikó András az említett közétkeztetési szerződés aláírásáról. A polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtessen a közétkeztetési feladatok ellátására. Azóta az új cégnél, az Eurest Kft.-nél komoly közegészségügyi szabálysértéseket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindezek ellenére a Pikó által vezetett önkormányzat folytatta az együttműködést a céggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.