A Dunakanyar nyaralóit fosztogatta a betörőpáros

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat kihasználva fosztogatta a Dunakanyar környékét egy betörőpáros. Tudták, hogy a nyaralók nem járnak rendszeresen ide, így senki nem zavarta meg őket a bűncselekményekben.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 07. 13. 16:23
A házkutatás során előkerült tárgyak egy része
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült elfogniuk a váci nyomozóknak azt a betörőpárost, akiket rendőri berkekben csak lakberendezőknek hívtak, és majd két hónapja fosztogatták a Dunakanyar bal partjának lakóit. A rendőrök július 13-án gyanúsítottként hallgatták ki a tolvajokat, majd a váci kapitányság udvarán leltárba vették az elkövetőknél a házkutatás során lefoglalt tárgyakat. A károsultak napokon belül kiválaszthatják és visszakaphatják a tőlük elvitt értéktárgyakat.

"garázsvásár"

A verőcei rendőröket hívta kétségbeesetten egy hétvégi ház tulajdonosa még május közepén, hogy a szomszédjában levő nyaralóba éppen betörtek. A járőrök azonnal elindultak a Fenyveshegy dűlő felé, de a hétvége hívatlan vendégei a domboldalról észrevették a rendőröket, és egy bozótos felé iramodva eltűntek az erdőben. A bejelentő elmondta, két embert látott, egy férfit és egy nőt, akik feltörték a pinceajtót, és két műanyag zsákban vittek el holmikat a házból.

A váci nyomozók már hallottak a párosról a Dunakanyar környéken lévő hétvégi házak tulajdonosaitól. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején nem sokan jártak ki a nyaralókba, a szorgos tolvajpáros kihasználva ezt a helyzetet több tucat házba is betört. Csak két cipő nyomát azonosították minden betörés helyszínén, az ingatlanokba mindig ajtóbefeszítéssel mentek be, olykor órákig pakolva, biztos tudatában annak, hogy senki nem veszi észre őket. Május közepén azonban a betörőket észlelő egyik lakos olyan pontos személyleírást tudott adni, hogy a verőcei rendőrök felismerni vélték a tolvajokban az egyik, másfél éve a környékre költözött párt. Júliusig gyűjtötték róluk az adatokat, majd meglátogatták őket egy telken, ahol egy félkész nyaralóban és annak az udvarán egy lakókocsiban laktak.

A páros, egy 31 éves férfi és 43 éves élettársa nem is tagadták, hogy őket futtatták meg a rendőrök hat hete, de azt állították, semmit nem vittek el. Nem is betörni indultak, csak éppen arra sétáltak, kíváncsiak voltak, ki lakik a házban. Mivel a férfinél kabalából mindig van egy feszítővas a sétákhoz (szerinte azért, nehogy rájuk támadjon egy, a közeli Szlovákiából áttévedő medve), azzal törték szét a nyaraló zárát. Ezzel a mesével csak az volt a probléma, hogy a lakóhelyükön tartott kutatáson a váci nyomozók egy komplett lakberendezési bolt árukészletének megfelelő holmit találtak: minden ott volt, ami a veszélyhelyzet idején eltűnt a Dunakanyar nyaralóiból.

Elhurcoltak egy ülőgarnitúrát fényes nappal, taligával, Vittek díszpárnákat, napernyőt, ládában kaktuszt, amit aztán otthon gondosan átültettek. Késsel vágtak ki a falból egy zuhanykabint, leszereltek mosdószekrényt, csaptelepet, ezekből rendezték be otthonuk fürdőszobáját. Loptak kenyérpirítót, edényeket, poharakat, fali vízmelegítőt, még a függönyt is meglovasították a karnissal együtt, kitépve azt a falból. Házuk külsejét és a kert díszítését is lopott holmikkal oldották meg, napernyő, nyugágy, kovácsoltvas kerti asztalka került az udvarba, a hozzá tartozó székekkel, árnyékolóval. A füvet is betörésből szerzett géppel nyírták, fűrészeket, fúrókat is beszereztek a házuk felújításához. A vesszőből font nyuszitól és plüssvarjútól kezdve a szélcsengőn át a kerti törpéig mindent felhasználtak az otthonuk feldíszítéséhez, még a hűtőmágneseket is ellopták. Loptak nádkerítést is, ezzel vették körbe telküket, hogy a szomszédok ne láthassanak be, és ne ismerhessék fel a portán az eltulajdonított ingóságaikat.

Fotó: Police.hu

Az elkövetők a leltár során kénytelenek voltak beismerni a bűncselekmények elkövetését. A Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytat ellenük eljárást lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt. Szabadlábon védekezhetnek, bezárkózva otthonukba, amit el szeretnének adni. Ez nem csoda, hiszen mint mondták, ezek után a környéken még a boltban sem szívesen szolgálják ki őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.