A Facebook ma nyilvánvalóan sokkal több annál, mint amit Zuckerberg mond

A mai napig tagadják a politikai befolyást, miközben folyamatosan szűrik a megjelenő tartalmakat és belátásuk szerint cenzúráznak – hangzott el a Hír TV Címlap című műsorában.

Forrás: HÍR TV2019. 04. 23. 14:39
null
Forrás: Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook sokkal több annál, mint egy platform, amely összeköti egymással az embereket.

A mai napig tagadja a politikai befolyását, miközben folyamatosan szűri a megjelenő tartalmakat és belátása szerint cenzúráz – hangzott el a Hír TV Címlap című műsorában annak kapcsán, hogy bejelentették cenzúrát vezetnek be Magyarországon az EP-választások idejére.

Elsősorban nem azzal van a probléma, hogy korlátozni szeretnének bizonyos politikai vagy hirdetési tartalmakat a Facebooknál. A gond azzal van, hogy mindezt milyen algoritmus, analógia mentén szeretnék végezni – reagált Kis Kornélia kérdésére Jobbágyi Zsófia.

Az alapprobléma ott kezdődik, hogy a Facebook figyeli, milyen tartalmakra keresünk rá a Google-on, hogy milyen témákról beszélünk a Gmailen keresztül, és ezek alapján állítja be, hogy ki milyen bejegyzéseket lásson a saját idővonalán.

A Facebook gyakorlatilag irányítja a gondolatainkat – húzta alá a Magyar Hírlap lapszerkesztője.

Jobbágyi Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook a mai napig nem ismeri el, hogy befolyással bír a politikára. Holott nyilvánvalóan sokkal több annál, mint, amit Mark Zuckerberg mond, hogy „csak egy platform, amely összeköti az embereket egymással”.

Ha a szigorítás nem történik meg, hanem minden marad a régiben, még akkor is befolyásolhatja az EP-választásokat azzal, hogy szűri azokat a tartalmakat, amelyek adott felhasználó számára érdekesek és kívánatosak lehetnek. Csak mindezt a saját elképzelései szerint teszi meg – mutatott rá Jobbágyi Zsófia.

Rácz Zsófia, az Alapjogokért Központ elemzője szerint a Facebook lassan úgy viselkedik, mint egy nemzeti hatóság.

Ellenőriz, cenzúráz, letilt embereket. Ugyanakkor, ha mindezekért valaki el akarja számoltatni és számon akarja kérni, akkor semmilyen felelősséget nem vállal.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte a Facebook torzító hatását az ember személyiségére. A most felnövő generációnak csak az számít, hogy hány „barátja” van és hogy mennyien kedvelik a fotóit.

Az emberek függővé válnak a külvilág visszajelzéseitől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.