A fogorvosok nem sztrájkolni – szabadságra mentek

Egyszerre ment szabadságra több mint ezer fogorvos, akik ezzel szeretnék kifejezni: a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, biztonságos működését. A minisztérium szerint az akció politikai célzatú, az egyik főszervező fogorvos azonban lapunknak azt állítja: a nyári szabadságok miatt nem lett volna értelme hamarabb elkezdeni.

Szilágyi Anna
2019. 09. 04. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogorvosok által szervezett kéthetes figyelemfelhívó akció célja, hogy a kormány vegye számításba a praxisok valós költségeit és ez alapján döntsön az alapellátásban dolgozók finanszírozásának mértékéről – mondta el lapunknak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának Zala megyei elnöke.

A fogorvos az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tegnapi közleményére reagált, amely szerint a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok „sztrájkja”. A 2740 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben szeptember 2-től két hétig megtagadják az ellátást – írta a tárca. Mindez nem sztrájk: a résztvevő fogorvosok szabadságra mentek – hangsúlyozta a főszervező.

A minisztérium szerint viszont ebben az esetben is jogellenes a munkabeszüntetésük, ugyanis nem járult hozzá előzetesen a megbízó. A fogászati alapellátásra fordított összeg 2010 óta 22 milliárdról 33 milliárd forintra nőtt, ami praxisonként akár évi több millió forintos növekedést is jelent. Az elmúlt években a fogorvosok rezsitámogatást, letelepedési támogatást kapnak – emelték ki.

Az Emmi úgy fogalmazott: hónapok óta tárgyalnak az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljék az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A MOK Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a javaslatukat. A tagozat Zala megyei elnöke szerint azonban az elnökségi tagok közül nem mindenki az alapellátásban dolgozik, hanem vannak tisztán magánorvosok és kórházban dolgozó orvosok is.

Az Emmi szerint pusztán politikai kampánycélokat szolgál a munkabeszüntetés, vagyis nem véletlenül az októberi önkormányzati választásokra időzítették. Nagy Ákos erre azt felelte lapunknak: nem tudták volna máskor megszervezni, hiszen nyáron amúgy is szabadságolások vannak, jövő hónapban pedig már valóban belecsúsznának a választásokba.

– Emlékeztetjük az Emmit, hogy mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium felhívta a kormány figyelmét az egészségügyben a valós költségek figyelembevételével történő finanszírozásra – tette hozzá.

A munkabeszüntetés idején a sürgősségi ellátás folyamatos: az akut panasszal jelentkező pácienseket továbbra is fogadják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.