A Giro d'Italia szervezői nem kértek pénzügyi támogatást a Fővárosi Önkormányzattól 

Közleményt tett közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Giro d'Italia kerékpáros körversennyel kapcsolatban.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtjának a leghangsúlyosabb része, hiszen a szombati egyéni indulásos időfutam a Hősök tere és a Budai Vár között zajlik, vasárnap pedig Budapestről indul a második szakasz. A háromhetes körversenyek külföldön induló nagy rajtjaira sokszor a városok pályáznak, és fizetik a költségeit, nálunk a kormány állja a jelentkezés, az előkészítés és a versenyszervezés költségeit. A tárgyalások, egyeztetések folyamatosak, és rendben haladnak a Fővárosi Önkormányzattal. Az egyik legsürgősebb teendő a pontos útvonal meghatározása, a jelenlegi útvonalterv alsó rakparti szakaszának a Lánchíd alatti része a híd esetleges felújítása miatt még mindig kérdéses.

A Giro d'Italia szervezői nem kértek pénzügyi támogatást a Fővárosi Önkormányzattól. Május 9-10-én azonban komolyan végig kell gondolni a közlekedés szervezését, mert a Giro-n kívül ezen a hétvégén tartják Budapesten a női kézilabda Final Fourt, a 16 év – 16 kilométer Európai Uniós futást, sőt másnap kezdődik az úszó-Európa-bajnokság is. 2019-ben Brüsszelben a Tour de France nagy rajtjának hétvégéjén két napig ingyenessé tették a közösségi közlekedést, és ezért vetettük fel, hogy valószínűleg Budapesten is érdemes lenne ezt megfontolni, sőt érdemes lenne a belvárostól távolabb parkolóhelyeket kialakítani, és közösségi közlekedéssel behozni a szurkolókat a központba. A Népszava által megkérdezett Szabados Gábor szakközgazdász szerint a Magyarországon rendezett sportesemények közül marketingérték és a ráfordított költség arányát tekintve a Giro a legértékesebb, mert gyakorlatilag egy turistafilm forog Budapestről órákon keresztül, amit sok millióan néznek világszerte, különösen a tehetősebbek, akik körében nagyobb az esélye annak, hogy az esemény után ellátogatnak Budapestre.

A Fővárosi Önkormányzatnak és a Giro d'Italia szervezőbizottságának a következő, alig több mint 100 napban együtt kell dolgoznia a Giro Nagy Rajtjának sikeres megrendezéséért. Szerencsére mindenki egyetért abban, hogy Budapestnek és Magyarországnak a Giro nagy lehetőséget jelent, és mindenkinek az az érdeke, hogy jól sikerüljön a rendezvény, és meg tudjuk mutatni a világnak, hogy milyen nagyszerű város Budapest – írta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d'Italia magyarországi megrendezését koordináló Szervező Bizottság elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.