A járvány miatt átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy

A cél az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy – tudatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel. A kórházak, egészségügyi szolgáltatók minden a járvány elleni védekezéshez és a koronavírusos betegek ellátásával összefüggő többletköltségük fedezéséhez szükséges támogatást megkapnak. Ezért a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az október havi teljesítmények elszámolásától kezdve az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét a tavaszi időszakban már alkalmazott, ahhoz hasonló átlagfinanszírozással határozza meg – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók az előző három havi finanszírozási díj, azaz jelen esetben a július és augusztus havi – a korábbi elrendelés alapján kifizetett – átlagfinanszírozás és a szeptember havi teljesítményfinanszírozás alapján kiszámolt összeget kapják majd.

A járó-, és fekvőbeteg-szakellátásnál, a háziorvosok, a fogászat, a betegszállítás, az otthoni szakápolás és az otthoni hospice ellátások finanszírozásánál a 2020. október havi teljesítmények elszámolásától kezdve állítják vissza az átlagfinanszírozást.

A meghatározott átlagfinanszírozás mértékébe csak a fent említett előirányzatok terhére történt kifizetések és a molekuláris diagnosztikai (PCR) ellátások kifizetése számít bele. Minden más ellátási forma finanszírozása, valamint a speciális finanszírozású szakellátás kifizetése a normál szabályok szerint történik – közölte az Emmi.

A kommüniké szerint az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.

A szolgáltatóknak valamennyi jelentési kötelezettségüket teljesíteniük kell és semmiképpen sem eredményezheti a betegek ellátásának halasztását, az ellátási kötelezettség figyelmen kívül hagyását.

Az átlagfinanszírozás mértékéről az érintett intézményeket a NEAK értesíti – olvasható.

Felkérték a kórházvezetők kiválasztását segítő bizottság tagjait

Hivatalos levélben is felkérte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden azokat a szakembereket, akiket az állami kórházvezetők kiválasztására javaslatot tevő bizottságba jelölt a kormány, hogy vegyenek részt a testület munkájában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az MTA titkársága köztestületi igazgatójának, Oberfrank Ferencnek a vezetésével megalakuló bizottság az országos intézetek, a megyei kórházak és az egyetemi klinikák leendő vezetőinek személyére tesz majd javaslatot.

A bizottság tagja Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elfoglaltságára hivatkozva nem vállalta a megbízást – tették hozzá.

A bizottság javaslatát áttekintve az új kórházvezetők személyéről Kásler Miklós dönt – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.