A jó albérleteket ezúttal könnyebb lesz megszerezni, mint tavaly

Nem kapkodják el a szálláskeresést a diákok, van választék az idei szezonban – írja cikkében a Szon.hu portál.

Forrás: SZON.HU2020. 08. 07. 15:04
null
Fotó: Havran Zoltán

Nem kapkodják el a szálláskeresést a diákok, van választék az idei szezonban – írja cikkében a Szon.hu portál.

Érdeklődés ugyan van, de nincs nagy tolongás az albérletpiacon. Ezt erősítette meg lapunknak két, megyeszékhelyen működő ingatlanközvetítő iroda vezetője is. Az általuk elmondottakból kiderült, hogy a szülők és az egyetemre, főiskolára jelentkező fiatalok egyelőre kivárnak, hiszen még mindig nem tudni, hogy ősztől a továbbra is fenyegetést jelentő koronavírus-helyzet nem akadályozza-e meg, hogy a megszokott módon kezdődhessen el a munka a felsőoktatásban. Amennyiben nem lesz gond, szeptember elején a beiratkozással együtt alighanem az ingatlankeresés is nagyobb fordulatra kapcsol. Persze vannak, akik már bebiztosították magukat, és meg vannak elégedve a kapott kollégiumi férőhelyükkel.

Fotó: Havran Zoltán

Egyre bővülő kínálat és egyelőre mérsékelt kereslet – röviden így jellemezhető a megyei, azon belül is legfőképpen a megyeszékhelyen tapasztalható albérletpiaci helyzet. Mindez persze az ország más nagyvárosaiban árnyalatnyi eltérést is mutathat, hiszen ahogy a híradásokból olvashatjuk, a fővárosban például az idén sem lankad az érdeklődés a jó és megfizethető árú ingatlanok iránt. Korábban ilyenkor, a szezon kezdetén már a keleti végeken is megélénkült a szegmens, most viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tavaszi koronavírus-helyzet még az ingatlanpiacon is mindig érezteti a hatását, és egyformán óvatosságra inti a főbérlőket és az albérlők egy jelentős részét.

Ahogyan az irodák látják

Azért, hogy némiképp árnyaltabb képet is kaphassunk, két ingatlanközvetítő irodát is megkérdeztünk a szezon alakulásával kapcsolatban. A Duna House nyíregyházi irodájának vezetője, Legány András lapunknak elmondta, hogy az ősz közeledtét jelezve megkezdődött ugyan a mozgolódás az lakás­piacon is, de korántsem olyan mértékben, ahogy azt a korábbi években megszokhattuk.

– Sajnos nem múlt még el a bizonytalanság a koronavírus-helyzetnek köszönhetően, és a szülők, de a diákok is azon dilemmáznak, vajon elkezdődhet-e a megszokott módon az idei iskolaév. Inkább a hónap vége felé fog igazán megmutatkozni, hogy érdemes-e elindulni albérletet keresni. Ugyanez a bizonytalanság sok helyen az albérletárak alakulására is kihat, ugyanakkor egy minimális áremelkedés megfigyelhető. Azt már most is látjuk, hogy a jó albérleteket ezúttal nem lesz olyan nehéz megszerezni, mint mondjuk tavaly. A helyzet egyébként az elmondottakkal együtt se reménytelen, hiszen még most is mindent ki lehet adni, a kereslet intenzitása viszont messze elmarad a tavalyitól. Ha most megkeres egy ügyfél, nyugodtan meg tudom neki ígérni, hogy 3-4 napon belül több ajánlatot is elé fogok tenni. Az árakat egyébként reálisnak gondoljuk, például a Nyíregyházi Egyetem közelében egy diák egy kétszobás lakást megkaphat 60 és 80 ezer forint között, viszonylag korrekt bútorzattal. Ilyen egy éve nem volt, illetve a jó minőséget is nagyítóval kellett keresni. Az egy plusz egyes ingatlanokat már 60 ezerért kínálják, a minigarzon maximum 50 ezer forintba kerül – hallhattuk.

Árak nálunk és a szomszédban

Hasonló „húrokat pengetett” az Otthon Centrum irodavezetője, Bákány Zsoltné, aki ugyancsak megerősítette, hogy az egyelőre fennálló bizonytalanság miatt nem a főiskolások keresik elsősorban az albérleteket, hanem akiknek valamilyen oknál fogva szükségük van rá, mondjuk építkeznek, és várniuk kell a beköltözéssel.

– Az egyetemekre, főiskolákra szeptember első hetében szoktak beiratkozni, akkor talán komoly hajrá várható, egyelőre viszont nincs tömeges jelentkezés, mivel a családok kivárnak. Gyakran nemcsak az albérletkeresést, de még a tanszervásárlást sem kapkodják el. Egy albérletet lefoglalni, kauciózni nem tízezres, hanem adott esetben százezres tétel is lehet. Egyébként a másfél-két szobás lakások 70 ezer forinttól indulnak, és onnan egyre magasabbra kúsznak az árak, a lakóparki luxuslakások akár 150 ezer forintba is kerülhetnek havonta – mutatta be a lehetőségeket Bákány Zsoltné.

Molnár Ramóna a Debreceni Egyetemen tanul, a tanév hétköznapjait egy kis lakásban tölti lakótársaival.

– Öten lakunk a lakásban, három szobában. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a „második otthonom” közel van az egyetemhez, és kellemes, csendes környéken található. A lakótársaimmal is jól kijövök, és mivel egy szobában nem vagyunk sokan, nem zavarjuk egymást a tanulásban sem. A szállás díja valamivel több egy kollégiumi szoba áránál, havonta 30 ezer forintot fizetek érte – árulta el a fiatal diáklány, aki hamar megszokta, hogy távol van az otthon melegétől, hiszen Debrecen nincs messze, és minden hétvégén hazalátogathat.

Négyen egy „gyékényen”

Miklós Balázst szintén Debrecenbe szólították a tanulmányai a megyéből. A város külterületén, de az egyetemtől nem túl messze tölti a diákélet mindennapjait.

– Szeretem a kollégiumot, mert jó átmenet az otthoni és az önálló élet között. Sok mindent önállóan kell megoldanom, de mégsem olyan nehéz boldogulni, mintha önálló háztartást vezetnék. Tavaly hárman laktunk egy szobában – a mi kolinkban általában ez a jellemző –, kettő-négy ember osztozik a hűtővel és zuhannyal felszerelt szobákon. A kollégiumi díj sem vészes, én 13 ezret fizettem az előző tanévben, de 20 ezer forintnál egy szoba sem kerül többe – tudtuk meg Miklós Balázstól.

Szobák és árak

Sokan fontolgatják, hogy ősztől kollégiumban szeretnének lakni, ezért lapunk utánajárt, milyen árakra lehet számítani, ha valaki Nyíregyházán vagy Debrecenben bérelne kollégiumi szobát.

A szobák árai nagyban függnek a felszereltségtől, de Nyíregyházán már kicsivel több mint 12 ezer forinttól beköltözhetnek a hallgatók, a felső határ 30 ezer forint körül mozog. Debrecenben kissé drágábbak a kollégiumok, ott az alsó határ 13 ezer, de 36 ezret is ­elkérhetnek egy jobban felszerelt szobáért – írja cikkében a Szon.hu portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.