A jó albérleteket ezúttal könnyebb lesz megszerezni, mint tavaly

Nem kapkodják el a szálláskeresést a diákok, van választék az idei szezonban – írja cikkében a Szon.hu portál.

Forrás: SZON.HU2020. 08. 07. 15:04
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdeklődés ugyan van, de nincs nagy tolongás az albérletpiacon. Ezt erősítette meg lapunknak két, megyeszékhelyen működő ingatlanközvetítő iroda vezetője is. Az általuk elmondottakból kiderült, hogy a szülők és az egyetemre, főiskolára jelentkező fiatalok egyelőre kivárnak, hiszen még mindig nem tudni, hogy ősztől a továbbra is fenyegetést jelentő koronavírus-helyzet nem akadályozza-e meg, hogy a megszokott módon kezdődhessen el a munka a felsőoktatásban. Amennyiben nem lesz gond, szeptember elején a beiratkozással együtt alighanem az ingatlankeresés is nagyobb fordulatra kapcsol. Persze vannak, akik már bebiztosították magukat, és meg vannak elégedve a kapott kollégiumi férőhelyükkel.

Fotó: Havran Zoltán

Egyre bővülő kínálat és egyelőre mérsékelt kereslet – röviden így jellemezhető a megyei, azon belül is legfőképpen a megyeszékhelyen tapasztalható albérletpiaci helyzet. Mindez persze az ország más nagyvárosaiban árnyalatnyi eltérést is mutathat, hiszen ahogy a híradásokból olvashatjuk, a fővárosban például az idén sem lankad az érdeklődés a jó és megfizethető árú ingatlanok iránt. Korábban ilyenkor, a szezon kezdetén már a keleti végeken is megélénkült a szegmens, most viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tavaszi koronavírus-helyzet még az ingatlanpiacon is mindig érezteti a hatását, és egyformán óvatosságra inti a főbérlőket és az albérlők egy jelentős részét.

Ahogyan az irodák látják

Azért, hogy némiképp árnyaltabb képet is kaphassunk, két ingatlanközvetítő irodát is megkérdeztünk a szezon alakulásával kapcsolatban. A Duna House nyíregyházi irodájának vezetője, Legány András lapunknak elmondta, hogy az ősz közeledtét jelezve megkezdődött ugyan a mozgolódás az lakás­piacon is, de korántsem olyan mértékben, ahogy azt a korábbi években megszokhattuk.

– Sajnos nem múlt még el a bizonytalanság a koronavírus-helyzetnek köszönhetően, és a szülők, de a diákok is azon dilemmáznak, vajon elkezdődhet-e a megszokott módon az idei iskolaév. Inkább a hónap vége felé fog igazán megmutatkozni, hogy érdemes-e elindulni albérletet keresni. Ugyanez a bizonytalanság sok helyen az albérletárak alakulására is kihat, ugyanakkor egy minimális áremelkedés megfigyelhető. Azt már most is látjuk, hogy a jó albérleteket ezúttal nem lesz olyan nehéz megszerezni, mint mondjuk tavaly. A helyzet egyébként az elmondottakkal együtt se reménytelen, hiszen még most is mindent ki lehet adni, a kereslet intenzitása viszont messze elmarad a tavalyitól. Ha most megkeres egy ügyfél, nyugodtan meg tudom neki ígérni, hogy 3-4 napon belül több ajánlatot is elé fogok tenni. Az árakat egyébként reálisnak gondoljuk, például a Nyíregyházi Egyetem közelében egy diák egy kétszobás lakást megkaphat 60 és 80 ezer forint között, viszonylag korrekt bútorzattal. Ilyen egy éve nem volt, illetve a jó minőséget is nagyítóval kellett keresni. Az egy plusz egyes ingatlanokat már 60 ezerért kínálják, a minigarzon maximum 50 ezer forintba kerül – hallhattuk.

Árak nálunk és a szomszédban

Hasonló „húrokat pengetett” az Otthon Centrum irodavezetője, Bákány Zsoltné, aki ugyancsak megerősítette, hogy az egyelőre fennálló bizonytalanság miatt nem a főiskolások keresik elsősorban az albérleteket, hanem akiknek valamilyen oknál fogva szükségük van rá, mondjuk építkeznek, és várniuk kell a beköltözéssel.

– Az egyetemekre, főiskolákra szeptember első hetében szoktak beiratkozni, akkor talán komoly hajrá várható, egyelőre viszont nincs tömeges jelentkezés, mivel a családok kivárnak. Gyakran nemcsak az albérletkeresést, de még a tanszervásárlást sem kapkodják el. Egy albérletet lefoglalni, kauciózni nem tízezres, hanem adott esetben százezres tétel is lehet. Egyébként a másfél-két szobás lakások 70 ezer forinttól indulnak, és onnan egyre magasabbra kúsznak az árak, a lakóparki luxuslakások akár 150 ezer forintba is kerülhetnek havonta – mutatta be a lehetőségeket Bákány Zsoltné.

Molnár Ramóna a Debreceni Egyetemen tanul, a tanév hétköznapjait egy kis lakásban tölti lakótársaival.

– Öten lakunk a lakásban, három szobában. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a „második otthonom” közel van az egyetemhez, és kellemes, csendes környéken található. A lakótársaimmal is jól kijövök, és mivel egy szobában nem vagyunk sokan, nem zavarjuk egymást a tanulásban sem. A szállás díja valamivel több egy kollégiumi szoba áránál, havonta 30 ezer forintot fizetek érte – árulta el a fiatal diáklány, aki hamar megszokta, hogy távol van az otthon melegétől, hiszen Debrecen nincs messze, és minden hétvégén hazalátogathat.

Négyen egy „gyékényen”

Miklós Balázst szintén Debrecenbe szólították a tanulmányai a megyéből. A város külterületén, de az egyetemtől nem túl messze tölti a diákélet mindennapjait.

– Szeretem a kollégiumot, mert jó átmenet az otthoni és az önálló élet között. Sok mindent önállóan kell megoldanom, de mégsem olyan nehéz boldogulni, mintha önálló háztartást vezetnék. Tavaly hárman laktunk egy szobában – a mi kolinkban általában ez a jellemző –, kettő-négy ember osztozik a hűtővel és zuhannyal felszerelt szobákon. A kollégiumi díj sem vészes, én 13 ezret fizettem az előző tanévben, de 20 ezer forintnál egy szoba sem kerül többe – tudtuk meg Miklós Balázstól.

Szobák és árak

Sokan fontolgatják, hogy ősztől kollégiumban szeretnének lakni, ezért lapunk utánajárt, milyen árakra lehet számítani, ha valaki Nyíregyházán vagy Debrecenben bérelne kollégiumi szobát.

A szobák árai nagyban függnek a felszereltségtől, de Nyíregyházán már kicsivel több mint 12 ezer forinttól beköltözhetnek a hallgatók, a felső határ 30 ezer forint körül mozog. Debrecenben kissé drágábbak a kollégiumok, ott az alsó határ 13 ezer, de 36 ezret is ­elkérhetnek egy jobban felszerelt szobáért – írja cikkében a Szon.hu portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.