A jobbikos polgármester bosszút állt helyettesén

Előbb megfenyegette, majd önkormányzati irodájából kipakoltatta alpolgármesterét, visszavonva valamennyi jogkörét is Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere. Kozma Henriknek azért kellett bűnhődnie, mert a város múlt pénteki közgyűlésén nem támogatta a baloldali összefogás érdekében bejegyeztetett civil szervezet névhasználatát. Kozma a kormánymegbízotthoz fordult jogorvoslatért.

2019. 04. 10. 6:18
Supporters of the Hungarian radical right-wing party "Jobbik" demonstrate against what they call "gypsy crime" in Hejoszalonta
HUNGARY Fotó: Laszlo Balogh Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitette irodájából alpolgármesterét Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere, miután Kozma Henrik a város múlt pénteki közgyűlésén nem támogatta a baloldali összefogás érdekében létrehozott Egységben Tapolcáért Egyesület névhasználatát – értesült a Magyar Nemzet.

A civil szervezetet március elején jegyeztették be, azonban a város nevének használatát hivatalosan kérvényezni kellett a képviselő-testülettől.

A tervek szerint ebbe az egyesületbe tömörültek a jobbikos és szocialista önkormányzati politikusok az őszi helyhatósági választásokra, a polgármesterjelölt pedig feltehetőleg Dobó Zoltán lett volna. Ez azonban most Kozma Henrik tartózkodásával meghiúsult.

Dobó Zoltán nem várt sokáig a „megtorlással”, még aznap levélben arról tájékoztatta Kozma Henriket, hogy azonnali hatállyal visszavonja valamennyi jogkörét, és intézkedett az alpolgármester irodájának azonnali kiürítéséről, „tekintettel arra, hogy társadalmi megbízatású alpolgármesterként a jövőben olyan feladatköre nincs”, amely az önkormányzatban való „folyamatos munkavégzést igényelné”.

Lapunk megkereste Kozma Henriket, aki értesüléseinket megerősítve arról számolt be, hogy múlt csütörtökön Dobó Zoltán gyakorlatilag megfenyegette: ha nem támogatja az előterjesztést, „a pénze is elúszik majd”. – A polgármester a szavazást megelőző nap elég érdekes stílusban beszélt velem és egy másik képviselővel arról, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha nem támogatjuk a javaslatot.

Ez erős presszió volt – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a kitett alpolgármester, aki úgy tudja, a képviselő-testületi szavazás után Dobó utasította a karbantartót, hogy pakolják ki az irodáját, ami meg is történt.

– Tegnap, amikor odamentem, az irodám már be is volt zárva, az alpolgármester név alatt le van szedve a nevem, autóval sem tudok már behajtani az önkormányzat udvarára, mert a sorompónyitómat is letiltották – sorolta Kozma Henrik, aki a jogtalanságok miatt az illetékes kormánymegbízotthoz fordult tegnap délelőtt, és azt kérte tőle, szüntessék meg a lehetetlen helyzetet, és az eredeti állapotot haladéktalanul állítsák vissza.

Hozzátette, a dolog azért is aggályos, mert alpolgármesteri posztját a polgármester nem veheti el, arról csak a képviselő-testület dönthet. – Dobó elment abba az irányba, amikor a szakmaiság hiánya miatt másokat próbál presszióval ellehetetleníteni.

Ez nem biztos, hogy jó pár hónappal az önkormányzati választás előtt – mondta az alpolgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.