Emberi Erőforrások Minisztériuma: A kormány továbbra is nyitott a párbeszédre a szociális dolgozókkal

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 11. 19. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca azt követően adott ki közleményt, hogy a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai közösen álltak ki a szociális ágazatban dolgozók béremelése és sztrájkjoguk gyakorlásának biztosítása mellett, miután a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) vezetőivel tárgyaltak.

Az Emmi közleményében rámutatott: a sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás. A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon, legutóbb hétfőn volt tárgyalás, a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan volt a kormány számára, mert azzal veszélyeztetnék az ellátottak, például az idős otthonokban fekvő, beteg emberek biztonságát – írták. Megállapodás hiányában a bíróság hatásköre kimondani a sztrájk feltételeit – tették hozzá.

A minisztérium közleményében azt is megjegyezte, hogy az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. Hozzátették: a szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba.

Azt írták: meggyőződésük, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja.

A Fidesz az ellenzéki politikusok közös kiállására úgy reagált, hogy képmutatóak az ellenzéki pártok a szociális ágazatban dolgozókkal, mivel korábban egyetlen többlettámogatást és béremelést sem szavaztak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.