A magyar–szerb határszakaszon próbálkoznak a legtöbben átjönni

A magyar-szerb határszakaszon próbálkozik a legtöbb migráns bejutni az országba, de „aktivitás” van a magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon is – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 09. 30. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György elmondta, viszonylag sok migráns érkezik a balkáni útvonalon, amelynek kiindulópontja Görögország. Hozzátette, ott már büntetőeljárás is indult civil szervezetek ellen, amelyek információkkal segítik a migrációt.

A műsorban beszéltek arról is, hogy szerda hajnalban Röszkénél mintegy negyven migráns kisebb csoportokban, létrák segítségével megpróbált felmászni a határkerítésre és bejutni Magyarországra. Bakondi György azt mondta erről, hogy a migránsok megdobálták a határ mentén elhelyezett kamerákat, majd a rendőröket is, valamint megrongáltak több rendőrségi járművet. Néhányan átjutottak a kerítésen, de őket elfogták – tette hozzá. Nem először történik ilyesmi – folytatta –, és jelezte, hogy a menekültügyi jogszabályok együttműködést írnak elő az adott ország hatóságaival, márpedig itt ennek „nyomát sem lehetett látni”.

Bakondi György nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy az ilyen akciókat maguktól találják ki és szervezik meg a migránsok; hasonlónak nevezte a mostani helyzetet az alagutak ásásához. – Nyilvánvaló, hogy szervezett a segítségnyújtás, s ebbe beletartozik a megfelelő áthatolási pontok kiválasztása – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy valakinek a szerszámokat is biztosítania kell, és a tömeget is meg kell szervezni.

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, valószínű, hogy a migránsok az ilyen akciókkal a hatóság reakcióidejét, határozottságát tesztelik. Abban bíznak, hogy a nagyobb csoportok lekötik a rendőröket, így mások át tudnak jutni – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.