A nemzetiségi vizsgákkal pénteken megkezdődik az írásbeli érettségi

Pénteken a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2018/2019-es tanév május-júniusi érettségi időszaka. Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100-an adnak számot tudásukról.

Forrás: MTI2019. 05. 02. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3149 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben. Rajtuk kívül – élve az érettségi vizsgarendszer lehetőségeivel – mintegy 39 700-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát.

A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 000 vizsgát tesznek: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

A diákok választásai alapján – az idegen nyelven teljesítendő tárgyakat külön számolva – 175 tárgyból tesznek középszintű, 96-ból emelt szintű érettségit. Csak azokból a tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A közleményben kitértek arra is: ebben a vizsgaidőszakban rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára jelentkezhettek az érettségizők. Rendes vizsgából lesz a legtöbb: az érettségizők 342 600 ilyen vizsgát tesznek majd (az összes megmérettetés 87 százaléka). A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 28 400 előrehozott vizsgára készülhetnek (a vizsgák 7 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 12 100 ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgára jelentkeztek (a vizsgák 3 százaléka). A szintemelő vizsgák száma 8100 (a vizsgák 2 százaléka): ezt a típust azok választották, akik az adott tárgyból már rendelkeznek középszintű eredménnyel, és most magasabb szinten is megmérettetik magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.