A rendőrség vizsgálódik Karácsony hivatalának gyanús ügyeiben

A rendőrség feljelentéskiegészítés keretében már vizsgálja a zuglói polgármester hivatala és a kerület sportcentruma közötti több száz millió forintos irreális követelés és pénzmozgás ügyét.

2019. 07. 20. 6:55
null
Zugló polgármestere mindent tagad Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség feljelentéskiegészítés keretében már vizsgálja a Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester hivatala és a kerület sportcentruma közötti több száz millió forintos irreális követelés és pénzmozgás ügyét. Amint azt a Magyar Nemzet is megírta: a gyanús ügyben hivatali visszaélés miatt tett feljelentést Tényi István a Fővárosi Főügyészségen.

A lapunkhoz eljutott dokumentumok szerint a múlt év végén a zuglói önkormányzat a százszázalékos tulajdonában lévő Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft.-nek megalapozatlan értékbecslés alapján, de még annak megállapításait is felülírva, egy jogellenes felmondással, színlelt és semmis bérleti szerződéssel csökkentette az említett törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben. A kft. ügyvezetése kényszerpályára került, Karácsony Gergely írásos felszólításának következményeképpen alá kellett írnia a bérleti szerződést, ezért átutalták a 320 millió forintot, amelyet az önkormányzat bankszámláján a pénzintézet jóváírt.

Zugló polgármestere mindent tagad
Fotó: Bach Máté

A pénz beérkezése után hat nappal az önkormányzat a kft. részére egy szabálytalanul kiállított számlával – ahol a fizetési határidő előbb jár le, mint ahogyan a sztornó számlát kiállították – felrúgta az aláírt szerződést, azonban egyetlen forintot sem fizetett vissza a kft.-nek. A bérleti szerződés ilyetén való megszüntetéséről semmilyen képviselő-testületi döntés nem született, így az akció Karácsony Gergely hivatalának magánakciója volt, amit a számlán szereplő pecsét is bizonyít.

A baloldal főpolgármester-jelöltje a cikkek megjelenése után Facebook-oldalán mindent tagadott, OTP-részvényekről beszélt és perrel fenyegetett, de végül nem történt semmi. Lehet, hogy nem véletlenül, mivel a rendőrség most további adatokat gyűjt, majd harminc napon belül dönt a nyomozás esetleges megindításáról vagy adott esetben a feljelentés elutasításáról.

A gyanús pénzmozgás és a szabálytalan számla kiállítása csak egyik tünete a kerület súlyos pénzügyi gondjainak. A csődgondnok kirendelését a napokban épp hogy elkerülő Zuglónak kétmilliárd forintos hitelkerete van, illetve ugyanekkorra bevételre számít a kerület az ingatlaneladásokból, amelyek a jegyző szerint is nagy kockázatot rejtenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.