A szivárványkoalíció gúzsba kötheti az új polgármestereket

Realitást nélkülöző terveket vázoltak fel és megalapozatlan bírálatokat hangoztattak budapesti ellenzéki polgármesterek egy fórumon. A VI. kerületi Fidesz-frakcióvezető szerint Soproni Tamásnak, Terézváros új vezetőjének a szivárványkoalíció élén csökken a mozgástere, sok szövetségesét kell kifizetnie. Dankó Virág, a II. kerület volt alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Őrsi Gergely (MSZP), a városrész polgármestere nem elég komplexen értelmezi a szociális szemléletet.

2019. 11. 14. 5:50
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba; Soproni Tamás;
Soproni Tamás és Karácsony Gergely is sok éhes baloldalinak oszt pozíciót Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Realitást nélkülöző terveket vázoltak fel és megalapozatlan bírálatokat hangoztattak budapesti ellenzéki polgármesterek egy fórumon. A VI. kerületi Fidesz-frakcióvezető szerint Soproni Tamásnak, Terézváros új vezetőjének a szivárványkoalíció élén csökken a mozgástere, sok szövetségesét kell kifizetnie. Dankó Virág, a II. kerület volt alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Őrsi Gergely (MSZP), a városrész polgármestere nem elég komplexen értelmezi a szociális szemléletet.

Megalapozatlan ígéretekkel és bírálatokkal álltak elő az önkormányzati választáson Budapesten mandátumot nyerő ellenzéki polgármesterek egy keddi rendezvényen, ahol azt boncolgatták, mit csinálnának másképp, mint kormánypárti elődeik.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere azt hangoztatta: szerinte hiányzik a fővárosi kerületekből a szociális szemlélet. Egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a jelenlegi rendszerben a szociális lakások bérlőit terheli a belső felújítás költsége, amit ígérete szerint az önkormányzat vállalna magára.

Bundula Csaba, a terézvárosi Fidesz frakcióvezetője lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt 9 évben – pályáztatás útján – azért adták bérbe felújítási kötelezettséggel a szociális ingatlanokat, hogy a leendő bérlakók is a magukénak érezzék azokat. – Tökéletesen működött ez a rendszer, s az alkalmanként meghirdetett 8-12 lakásra ennek a számnak a többszöröse jelentkezett. Azt vette figyelembe az illetékes bizottság, hogy kerületi legyen a bérlő, és arra is ügyeltek, hogy a legrászorultabbak jussanak lakáshoz – fejtette ki a korábbi alpolgármester. Arra is rámutatott: nem reális, amit Soproni arról mondott, hogy egy színesebb koalíció részeként nagyobb mozgástere van polgármesterként.

– Rengeteg embert kell felvennie a hivatalba, nagyon sok éhes szájat kell betömnie az ellenzéki pártoktól ránehezedő nyomás miatt. És láthatóan meg is felel ennek, hisz a 34 bizottsági tagsági helyből 28-at tartottak meg maguknak, s mindössze hatot engedtek át a kormánypártoknak, bizottsági elnöki és tanácsnoki pozíciót pedig egyet sem – fejtette ki a frakcióvezető. Vérlázítónak tartja, hogy Soproni azt mondta: a kerület korábbi fideszes vezetése elvárta, hogy meghajoljanak előttük a hivatal dolgozói.

– Ha Soproni előtt hajlongott a portás, az kizárólag annak tudható be, hogy úgy vélte: a momentumos politikus elvárta azt a kampányban tanúsított viselkedése alapján – fogalmazott Bundula Csaba.

Dankó Virág, a II. kerületnek az előző ciklusban a költségvetésért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: várják a konkrét megoldási javaslatokat, amelyek a kerület új polgármestere, Őrsi Gergely (MSZP) szavait támasztják alá a „szociális szemlélet” kiterjesztésével kapcsolatban.

– A pénzbeni juttatások rendszere a leginkább rászorulóknak eddig is kiterjedt volt, évről évre bővült, a Rózsadombot is magába foglaló kerület lakosságának hat százaléka részesül rendszeres szociá­lis támogatásban – fogalmazott. Szavai szerint a Láng Zsolt (Fidesz) vezette önkormányzat a szociális gondoskodást komplexebben értelmezte, mint Őrsi, ebbe szerintük beletartozik a különleges törődést igénylő gyermekek integrációjától kezdve az intézményi és közösségi szocializációs terek kialakításán keresztül az időseknek szervezett programokig számos olyan intézkedés, amelyekben a II. kerület az elmúlt három ciklusban kiemelkedő munkát végzett.

Arra is rámutatott: kérdés, hogy Őrsi miből fedezné az óvodai, bölcsődei és egészségügyi dolgozóknak a szolgálati lakásokat egy olyan kerületben, ahol az önkormányzatnak nincs értékelhető méretű saját tulajdonú lakásállománya, ám a négyzetméterárak az országos átlag dupláját teszik ki. A szolgálati lakásokat Őrsi ráadásul a bérpótlék helyetti megoldásként említette, holott a választás előtt mindkettőt megígérte.

Soproni Tamás és Karácsony Gergely is sok éhes baloldalinak oszt pozíciót
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség rendezvényén László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere arra a kérdésre, miért éppen a Czeglédy Csaba nevével fémjelzett – és a felesége által vezetett – ügyvédi irodával kötött szerződést az önkormányzat a folyó szerződéseinek átvilágítására és sajtóperes ügyekre, azt válaszolta: az ügyvédi irodák zöme politikai okokból fél képviselni őket. Ismert: Czeglédy büntetőeljárás alatt áll, hatmilliárdos költségvetési csalással vádolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.