A szocialisták nem féltik a párt küldötteinek egészségét

Hiába a koronavírus miatti vészhelyzet Tóth Bertalan közölte, hogy nyílt téren, de megtartják a párt hétvégi munkakongresszusát.

Bákonyi Ádám
2020. 03. 11. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a koronavírus miatti vészhelyzet, az MSZP elnöke közölte, hogy nyílt téren, de megtartják a párt hétvégi munkakongresszusát. Tóth Bertalan hangoztatta: folyamatosan nyomon követik az operatív törzs tájékoztatását, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek a rendezvény biztonságos lebonyolításának érdekében. Felvetésünkre, hogy nem felelőtlen-e a döntés, hiszen az ország minden pontjából, több száz küldött érkezik az eseményre, szocialista elnökségi forrásaink azt hangoztattak: betartják a kormány által előírtakat, így egy, a Villányi úti központjukhoz kapcsolódó helyszínen, nyílt téren, ötszáz fő alatti részvétellel tartják meg a kongresszust.

- Ha ez felelőtlenség, akkor a kormány felelőtlen – fogalmazott egyikük. Forrásaink megismételték Tóth Bertalan korábbi hivatkozását is, miszerint ha az Országgyűlés is ülésezik, akkor ők is összehívhatják a kongresszust, ami „ugyanúgy a munkahelyünk”. Volt olyan elnökségi tag is, aki azzal példálózott, hogy a vészhelyzet ellenére továbbra is lehet tömegközlekedést használni, és a plázákat sem zárják be. Tóth Bertalan magatartása nem utolsó sorban meglehetősen álszentnek nevezhető, hiszen pár napja még az emberek bizalmának helyreállítása érdekében azonnali intézkedésekre szólította fel a kormányt a koronavírus miatt.

Az MSZP elnöke hangoztatta: pártja számára az emberek élete, egészsége és biztonsága a legfontosabb, az is különösen fontos, hogy a koronavírus-járvány kezelését a kormány hibátlanul oldja meg.

Lehet azonban más magyarázata is annak, hogy az MSZP vezetése mindenáron meg akarja tartani a kongresszust. Annak egyik legfontosabb napirendi pontja ugyanis a párt alapszabályának módosítása lesz oly módon, hogy az elnökségnek az eddigiekhez képest jóval nagyobb jogköre legyen a szövetségi politika meghatározásában – mindezt a választmány háttérbe szorításával, amely eddig a végső szót mondta ki a listákról, egyéni jelöltekről, pártprogramról. A kongresszuson döntenek továbbá a társelnöki rendszer bevezetéséről is, ami jelen állás szerint a leginkább kínos bakijairól és felkészületlenségéről elhíresült Kunhalmi Ágnest repítheti Tóth Bertalan mellé a párt élére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.