A tanárok biztonságát is garantálná a kormány

Több száz órát hiányzó, iskolakerülő, agresszív diákoknak nem járhat anyagi kártérítés Horváth László, a Gyöngyöspatát magában foglaló térség fideszes országgyűlési képviselője szerint. Hangsúlyozta: a kormány a tisztességes munkára és a tanulásra építő életstratégiát támogatja, ezért a témában több törvénymódosítást is a parlament elé terjesztenek. A köznevelési törvényt is módosítják a tanárok biztonsága érdekében.

2020. 05. 28. 7:36
null
Horváth László: Azokat kell támogatni, akik tisztességesen járatják iskolába a gyermekeiket Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyöngyöspatai kártérítési perekkel kapcsolatban olyan információk láttak napvilágot, amelyek mellett nem lehet szótlanul elmenni, még ha meg is ítélték a közel százmilliós összeget – jelentette ki Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján. Felidézte: a tanulmányi sikertelenségéért egyebek mellett olyan tanuló okolja az iskolát, aki háromszor bukott, hat osztályt végzett, és tanulmányai alatt több mint kétezer órát hiányzott.

– Hasonló esetben nem járhat teljes összegű kártérítés, és aki közel két tanévnyi időt hiányzott, az vádaskodás helyett jobban teszi, ha a saját családjában keres felelőst – hangsúlyozta a honatya, hozzátéve: olyan család is volt, ahol a börtönviselt, garázda családfő, akit súlyos testi sértésért is elítéltek, a börtönbizniszből, a javítóintézetet megjárt iskolakerülő fia pedig a szegregációs perekből együtt várhatnak milliókat.

– Azoknak sem járhat kártérítés, akik hosszú időn keresztül agresszív magatartásukkal félelemben tartják és bántalmazzák a környezetükben lévőket. Nem járja, hogy azok, akik a közösbe soha nem tettek semmit, most jogi és jogvédői segítséggel markolnak ki milliókat a közösből. Mi azoknak a családoknak a pártján vagyunk, akik a tisztességes munkára és a tanulásra alapozzák az életüket. Ezért haladéktalanul az Országgyűlés elé terjesztjük a törvénymódosításokat. Első a köznevelési törvénymódosítás, amelynek központjában a tanárok biztonsága áll – fejtette ki Horváth László.

Közben több mindent megtudtunk a keddi cikkünkben is említett 20 éves gyöngyöspatai diáklányról, aki a Nekcsei Demeter Általános Iskolában eltöltött kilenc éve alatt több mint kétezer órát hiányzott, és aki számára 3,3 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. A tanulónak a több mint kétezerből összesen 752 igazolatlan órája volt, három évfolyamban is száz feletti volt ez a szám. Különös, hogy nyolc és 11 éves kora között hiányzott igazolatlanul ilyen sokat. A törvényi szabályozás szerint tíz igazolatlan óra után már értesítik a gyermekjóléti szolgálatot, ha a szülő nem tesz semmit. Harminc óra után a szülőkre szabálysértési eljárás vár, ami pénzbüntetést vonhat maga után, s az iskola újból jelez a gyermekjóléti szolgálat felé.

Horváth László: Azokat kell támogatni, akik tisztességesen járatják iskolába a gyermekeiket
Fotó: MTI/Komka Péter

Ötven óra után a családi pótlékot is megvonják, és a 16 éven felüli, vagyis már nem tanköteles diá­koknak megszűnhet a jogviszonya. A 250 tanóránál több igazolt hiányzás esetén külön osztályozóvizsgát kell tennie a diáknak, különben megbukik. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a háromszor is megbuktatott diáklánynak már harmadik osztályban évet kellett ismételnie. A tanuló csak ekkor, első bukását követően került összevont osztályba, amire egyébként a szegregált oktatást sérelmező keresetet alapozták. Negyedikben újból a hagyományos struktúrában oktatták, ám ismét megbukott. Ötödikből az összevont osztályból sikerült továbblépnie, ami szintén azt mutatja, hogy ez a képzési forma volt hatékony.

A lány 16 évesen a hetedik osztállyal sem boldogult, apja ekkor kérelmezte a magántanulói viszonyát. Kérelmét azzal indokolta, hogy lányának a kisebb testvérére kell felügyelnie. Az apa szintén utóbbival magyarázta, hogy lánya 486 órát hiányzott az előző tanévben. Molnár Károly igazgató engedélyezte a diáklány korlátlan részvételét a tanórákon a határozatában, de arra is felhívta a gondozó figyelmét, hogy a magántanulói jogviszonyban a szülő gondoskodik gyermeke felkészítéséről. Korábban beszámoltunk róla, a Soros-hálózat által támogatott Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) kezdeményezte a szegregációs pereket.

A szervezet bevallott célja minél több pénzt kiperelni a magyar államtól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.