A Tőkés László vezette EMNT kiállt Vidnyánszky mellett

Erdélyben megdöbbenéssel tapasztalják a színművészeti ügyében zajló politikai konfrontációt.

2020. 09. 16. 19:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ügyében zajló politikai konfrontáció Magyarországról a határon túlra is átterjedt. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem intézményes módon fogta pártját budapesti társintézményük diákjai és tanárai kormányellenes tiltakozásának, nem kevesebbet állítva, mint hogy: „ebben a helyzetben az egyetemfoglalás és a küzdelem a legjobb döntés” (sic!). Az egyetemi anarchiába torkolló tiltakozások támogatói sorába több erdélyi színházigazgató is becsatlakozott, köztük az RMDSZ-es kultúrpolitika olyan közismert alakja, mint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúra ellenében határozottan kiállunk a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzeti színház- és filmművészeti törekvések mellett. Ezzel együtt pedig határozottan visszautasítjuk a külföldi balliberális kultúrpolitika erdélyi szálláscsinálóinak nevezett megnyilatkozásait – írja állásfoglalásában Tőkés László, az EMNT elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.