Áder János: Örökre legyen áldott a nándorfehérvári hősök emléke!

– Boldog vagyok, amikor együtt látom lengeni a szerb és a magyar zászlót, mindkettő a miénk, és ez mindig is így lesz – mondta Alekszandar Vucsics szerb elnök, aki a nándorfehérvári csata évfordulóján magyar kollégájával együtt felavatta Hunyadi János zimonyi szobrát. Áder János azt mondta: a minden délben megkonduló harang minden európait emlékeztet védőinek bátorságára, áldozatvállalására és hitére.

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 10:18
HUNYADI János; ÁDER János; VUCIC, Aleksandar
Alekszandar Vucsics és a magyar államfő a közösen kivívott diadal évfordulóján Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta hétfőn Áder János a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Alekszandar Vucsiccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Hunyadi János zimonyi szobra felett két jelképes tárgy látható: – A kereszt a legendás hadvezér Európa védelméért hozott áldozatát, a harang az európai összefogást és a Hunyadi vezetésével aratott diadalt hirdeti – mondta, s felidézte, hogy 1456 nyarán, amikor a veszély Nándorfehérvár felé közeledett, Hunyadi hajóhaddal érkezett a Duna zimonyi szakaszára, ahová a most felavatott szobra tekint.

– Jött, hogy szétzúzza a török hadiflotta gályáit. Dereglyéit szerb sajkások segítették. Magyarok és szerbek e csata megnyerésével utat nyitottak a szorongatott Nándorfehérvárhoz – hangsúlyozta a magyar államfő. Hozzátette, hogy a történelmi győzelem után a törökök 65 éven át meg sem kísérelték Nándorfehérvár ostromát, ez pedig katonák ezreinek és Hunyadi Jánosnak volt köszönhető, akik életüket adták a vár védelméért.

Alekszandar Vucsics és a magyar államfő a közösen kivívott diadal évfordulóján
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János kijelentette: „A minden délben megkonduló – először csak könyörgésre felszólító, majd a győzelemért hálát adó – harangok immáron 563 éve emlékeztetnek minden európait Hunyadi János és Nándorfehérvár védőinek bátorságára, hősiességére, áldozatvállalására, hitére.” A magyar köztársasági elnök végül azzal zárta szavait, hogy „Hunyadi János, Kapisztrán János, Szilágyi Mihály és minden nándorfehérvári hős emléke mindörökre legyen áldott”.

Alekszandar Vucsics felszólalásában úgy fogalmazott: nagyobb megtiszteltetés nem is érhetne egy hadvezért, mint hogy több nemzet is magáénak vallja, mint ahogy Hunyadi Jánost magukénak vallják a szerbek és a magyarok is. – Számunkra ma az a fontos, hogy a nemzetek tisztelik és segítik egymást. Boldog vagyok, amikor együtt látom lengeni a szerb és a magyar zászlót, mindkettő a miénk, és ez mindig is így lesz – mondta a szerb elnök, aki szerint a két ország vezetésének köszönhetően néhány év alatt sikerült a viszonylag rossz viszonyból soha nem tapasztalt jó kapcsolatot kiépíteni. Mindezért háláját fejezte ki Áder János államfőnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, aki segített hidat képezni a szerbek és a magyarok között.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, a nándorfehérvári csatát a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar–szerb közös küzdelemnek nevezik.

Egész Európát védték

Hétfőn a nándorfehérvári csata évfordulóján, a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen Németh Szilárd felidézte: ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte. – A nándorfehérvári diadal hőseinek elhivatottsága példaértékű lehet nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára – hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.