Akár már bontana is a főváros a ligetben

A kabinet két kórházat akar fejleszteni Budán: a Dél-budai Centrumkórház felépítése mellett a Szent János-kórházat szeretné centrumkórházzá alakítani – jelentette ki tegnap a Hegyvidék polgármestere. Pokorni Zoltán arra figyelmeztette a főváros vezetését, hogy a Liget-projekt nem önmagában áll, ahhoz kapcsolódik az állatkert területén található Pannon Park-fejlesztés is.

2019. 12. 12. 8:12
null
A Dózsa György úti mélygarázs gyakorlatilag szerkezetkész, nem fenyegeti veszély Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi vezetés nem járul hozzá semmilyen, még el nem kezdett épület megépítéséhez a Városligetben – mondta tegnap az MSZP budapesti frakcióvezetője. Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a budapestiek az októberi önkormányzati választáson úgy döntöttek, nem támogatják a Városliget „tönkretételét”, azt továbbra is közparkként kívánják megőrizni.

A szocialista politikus szólt arról is, a már megkezdett építkezések esetében hatástanulmányokat végeznek arról, hogy a teljes vagy a részleges befejezés, illetve a visszabontás jelent-e kisebb környezeti terhelést.

A Dózsa György úti mélygarázs gyakorlatilag szerkezetkész, nem fenyegeti veszély
Fotó: Havran Zoltán

Horváth Csaba ezzel kapcsolatban arra kérte a kormányt, ne nehezítse ezeket a vizsgálatokat és engedje be az építési területekre a főváros műszaki szakembereit. Érdemes felidézni: Karácsony Gergely főpolgármester korábban ígéretet tett arra, hogy csak a még el nem kezdett Liget-beruházásokat állítják le.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere már a Fővárosi Közgyűlés ülésének ideje alatt sajtótájékoztatót tartott. Ezen emlékeztetett, a kormány többször kijelentette, nem kíván semmilyen fejlesztést megvalósítani a főpolgármester, illetve a kerületi polgármesterek akarata ellenében, ugyanakkor szerinte a városvezetésnek a Városliget esetében azt is érdemes figyelembe vennie, hogy a Liget-projekt nem önmagában áll, ahhoz kapcsolódik az állatkert területén található Pannon Park-fejlesztés is, amelynél komoly pénzügyi gondok mutatkoznak.

Pokorni Zoltán arra is kitért: a kabinet két kórházat akar fejleszteni Budán: a Dél-budai Centrumkórház felépítése mellett a Szent János-kórházat szeretné centrumkórházzá alakítani. Hegyvidék polgármestere bejelentette: a jövőben részt vesz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) ülésein, miután Karácsony Gergely folytatta elődje, Tarlós István azon gyakorlatát, hogy a testületbe jelölte a legnagyobb támogatottságú ellenzéki jelöltet.

Tájékoztatása szerint az FKT következő ülésén a kormány kezdeményezésére a budai egészségügyi fejlesztések kérdése is terítékre kerül. Hangsúlyozta, hogy a kabinet a Dél-budai Centrumkórház eredeti helyszíne mellett kíván érvelni, ám hajlandó mérlegelni a főváros által felajánlott, Kelenföldi pályaudvarhoz közeli területet is.

A Miniszterelnökség tegnap megerősítette: Gulyás Gergely miniszter képviseli a kormányt a FKT csütörtöki ülésén. Az Origo értesülései szerint a kormány választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a Dél-budai Centrumkórház ügyében, valamint világos állásfoglalást a Gothár-ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.