Átadták a kardiológiai intézet felújított felnőtt intenzív terápiás részlegét

Átadták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) felújított felnőtt kardiológiai osztály intenzív terápiás részlegét csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 07. 04. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a beruházás 380 millió forintból valósult meg, a felújításhoz szükséges forrás egy részét – 235 millió forintot – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította, 145 millió forintot pedig az intézet a saját forrásából.

A miniszter kiemelte, a GOKI fejlesztése ezzel nem áll meg, hiszen az intézet a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének csúcsintézményeként részt fog venni a dél-pesti centrumkórház sürgősségi kardiológiai ellátásában is.

Mint mondta, az intézetben az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében fejlesztik az orvosi képarchiváló rendszert, CT, MR és DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készülékkel bővül a diagnosztikai eszközpark, de intenzív terápiás eszközöket is szereznek be.

Andréka Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója arról beszélt, hogy időszerű volt az intenzív terápiás részleg felújítása, mert e részleg nélkül nehezen tud megfelelni speciális ellátási feladatainak az intézet. Mint fogalmazott, a szív- és érrendszeri gyógyítás egyre inkább műtétes szakmává válik, és az évente ellátott 7200 fekvőbetegük kétharmada sürgősséggel kerül az intézetbe, és közülük 1700-an szorulnak intenzív terápiás kezelésre.

Kiemelte, a munkát megkönnyít, ha 21. századi körülmények között tudnak dolgozni, és – mint mondta – a felújított részleg megfelel ezeknek az elvárásoknak. „Ez a 10 ágyas intenzív terápiás részleg ma tud mindent, amit a fejlett világban egy ilyen részlegnek tudnia kell”, mind kialakítása, mind felszereltsége, mind a légtechnika csúcsminőségű – ismertette. Hozzátette, hogy az itt dolgozók is a legkorszerűbb tudással rendelkeznek.

Andréka Péter beszélt arról, hogy az intézetben komoly oktatói munka is folyik, számos országból érkeznek ide orvosok tanulni, fejlődni.

Bácskai János (Fidesz) IX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a négy centrumkórház közül egy Ferencvárosban lesz, ami nagy öröm az itt élőknek. A baloldali kormányok alatt az egészségügyből elvont 600 milliárd forint „nagy szívfájdalom volt”, és ezen időre tehető a Schöpf-Merei Ágost Kórház bezárása is, ami nagy orvos szakmai veszteség volt – idézte fel a városvezető.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón beszélt a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátásának fejlesztésére létrehozott Egészséges Budapest Programról is, amelyet rendkívül nagy volumenűnek nevezett, hiszen négy centrumkórház létrejöttét, tizenegy országos intézet, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztését teszik lehetővé 700 milliárd forintból.

Elmondta, az összes országos intézet részesül a fejlesztési forrásokból, idén januárban megkezdődtek a műszerbeszerzések is, a régió valamennyi kórházában zajlik az orvostechnológiai eszközök fejlesztése közel 10 milliárd forintból.

Kásler Miklós felidézte, az EBP-re 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot. Eddig összesen mintegy 205 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.