Az állam 129 millió forinttal támogatta a nagyatádi CT-labor kialakítását

Képalkotó diagnosztikai részleggel gazdagodott a Nagyatádi Kórház, az intézmény első radiológus osztályvezető főorvosáról, Verkman Simonról elnevezett CT-labort hétfőn adták át.

Forrás: MTI2019. 05. 13. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a több mint 150 millió forintos beruházásról elmondta: az állam 129 millió forinttal támogatta a labor kialakítását és a benne működő CT vásárlását, a szükséges forrás fennmaradó részét önkormányzatok, gazdasági szereplők, magánszemélyek ajánlották fel.

A fejlesztés jelentős előrelépés a térségben élő mintegy 900 ezer ember ellátásában, mert a diagnózisok gyorsabb felállítását, krónikus betegek precízebb ellenőrzését teszi lehetővé – közölte.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Nagyatádi Kórház jövője szempontjából meghatározó esemény volt, amikor három évvel ezelőtt újraindult a városban két évtizede megszűnt nővérképzés. Örömének adott hangot, hogy vannak Nagyatádon élni szerető, az ápolásban képzett fiatalok, akik részt vesznek a kórházi ellátásban és a modern életmóddal is összefüggő betegségek megelőzésében.

Szili Katalin korábbi házelnök, a határon túli magyarság autonómiaügyeiért felelős miniszterelnöki megbízottja arról szólt, hogy a 21. század kihívása a minőségi élet biztosítása. Úgy vélte, ehhez szükséges az élelmiszer- és környezetbiztonság, továbbá az egészségtudatosság, ezek együtt teremtik meg annak a lehetőségét, hogy kevesebbszer kelljen diagnosztikai eszközöket használni.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a diagnosztikai részleg átadásával régi álom valósult meg Nagyatádon, ehhez hitre, összefogásra, kitartó munkára volt szükség. „Ma már nem arról beszélünk, hogy a kórház megmarad-e, vagy sem, hanem a modernizációjáról, arról, hogy még évtizedekre alkalmassá kell tenni az itt élők ellátására” – mutatott rá. Hozzátette: a rekonstrukcióhoz két milliárd forintra van szükség.

Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a CT-labor kialakítása megmutatja, hogy az abban közreműködők elkötelezettek az itt élő emberekért.

Az egészségnél nincs fontosabb, a térségben lakóknak mostantól nem kell hosszabb utazást vállalniuk CT-vizsgálatokért – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve, hogy ez minőségi előrelépést jelent Dél-Somogy egészségügyi ellátásában, stratégiai jelentőségű változást eredményez a kórház életében.

Pósa István, a Nagyatádi Kórház orvosigazgatója azt emelte ki, hogy a gyógyító, megelőző, helyreállító munka nélkülözhetetlen feltétele a modern képalkotás, az új CT-berendezés felgyorsítja és biztonságossá teszi a gyógyítást, támogatja az orvosok munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.