„Az ellenzék legfontosabb elfoglaltságává az álhírgyártás vált”

Hétfőn napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg az Országgyűlés ülése. Tordai Bence, a Párbeszéd provokációiról ismert képviselője arról panaszkodott, hogy a hétvégén egy provokátor megzavarta pártja egyik rendezvényét. A kormánypárti felszólalók ismét kénytelenek voltak megjegyezni: a baloldal élen jár az álhírgyártásban.

Bákonyi-Bácskai-Csekő
2020. 09. 28. 13:04
TORDAI Bence; KOCSIS-CAKE Olivio
Tordai Bence Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trollok és provokátorok

Napirend előtti felszólalásában Tordai Bence (Párbeszéd) azt állította, Bede Zsolt személyében a Fidesz olcsó besúgót, huszadrangú provokátort küldött a Párbeszéd uniós alapjövedelem bevezetéséről szóló sajtótájékoztatójára. A párt országgyűlési képviselője szerint az alapjövedelem bevezetése az európai humanisták ünnepe, a magyar emberek érdeke lenne, amit Orbán Viktor azért nem támogat, mert ő és kormánya az emberek kihasználásban, megalázásában érdekelt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában úgy fogalmazott: Tordai Bence féltékeny lett, mert versenytársat kapott provokációban, trollkodásban, amit ő eddig többek között a parlamentben is világbajnoki szinten művel. – Ne kérjen számon máson olyan dolgokat, aminek ön a sokszorosát követi el. Ez az igazi trollkodás, ez az igazi provokáció – mondta Schanda Tamás. Az államtitkár hangsúlyozta: az alapjövedelem lényege, hogy érdemi munka nélkül is pénzt lehessen pénzt kapni, amiről számos országban, például Finnországban is bebizonyosodott, hogy nem ösztönöz a munkavégzésre, sőt inkább távol tart attól. – Magyarország 2010-ben a munkaalapú társadalom mellett döntött, a korábban 12 százalékos munkanélküliséget mára így sikerült 4 százalék alá csökkenteni – jelentette ki az államtitkár.

Súlyosbodó járványhelyzet

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint rohamtempóban súlyosbodik a járványhelyzet, miközben egyre több egészségügyi dolgozó is megbetegszik. Az LMP frakcióvezetője azt kérdezte, hogy a kormány mikor tesz hatékony lépéseket a járvány megfékezésére és mikor ad méltó bért az egészségügyben dolgozóknak. Keresztes továbbá történelmi sikernek nevezte, hogy húsz év után ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek. Szerinte ugyanakkor a kormány részéről Potápi Árpád, az ellenzék részéről pedig Fekete-Győr András is gyalázatos nyilatkozatokkal avatkozott be a romániai kampányba.

Keresztes történelmi sikernek nevezte, hogy ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek Fotó: MTI/Kovács Attila

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: amikor a járvány elleni gyors védekezés érdekében a házszabálytól való eltéréstől kellett szavazni, az ellenzék többi pártjához hasonlóan az LMP frakció is nemmel voksolt, de ugyanez történt a koronavírus-törvény esetében is. – Most a gyorsaságot kéri számon, amikor önök is a lassú védekezés mellett foglaltak állást – mondta Rétvári Bence, aki emlékeztetett arra is, hogy az ellenzéki politikusok – Jávor Benedek, Vadai Ágnes, Niedermüller Péter – is bagatellizálták a járvány veszélyességét, egyúttal támadták a munkahelyvédelmi intézkedéseket. – Jó lenne, ha az ellenzék át tudna lépni a saját árnyékán, bár ez az árnyék nagyon hasonlít Gyurcsány Ferencére, még az LMP esetében is – fogalmazott Rétvári. Az államtitkár végül felszólította Keresztest, hogy ne adjon Potápi Árpád szájába olyan szavakat, amelyeket nem mondott.

A baloldal az orvosokat támadja

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője napirend előtti felszólalásában azzal vádolta a kormánypártok képviselőit a parlamentben, hogy macsóságból, rossz példát mutatva, nem hordtak tavasszal maszkot. Felemlegetett egy állítólagos esetet is, amikor a főváros VII. kerületében egy koronavírusos állampolgáron nem végeztetett el tesztet a háziorvos, magánúton viszont kiderült, hogy fertőzött volt az illető. A DK képviselője szerint a közösség érdekét szolgálná a tömeges és ingyenes tesztelés, és ez tehetné lehetővé, hogy ne kelljen ismét lezárni az országot. Oláh Lajos arról is beszélt, a tanárok rettegnek, az ország számos pontján iskolák zárnak be, a betegeket pedig összevissza küldözgetik az egészségügyi rendszerben. A DK szerint ingyenes tesztelésre van szükség, amire kell hogy legyen pénz, ha egyes futballakadémiák támogatására van. Ezért kezdeményezett a DK népszavazást az ingyenes tesztelésért – mondta Oláh Lajos

Válaszában Dömötör Csaba államtitkár kiemelte: a baloldal megint az orvosokat támadja. Azt is mondta, ha a baloldal lenne kormányon, ma fizetős egészségügy lenne az országban. Nemcsak a tesztekért, hanem az egészségügyi ellátásért is fizetni kellene. – Ez lenne csak a kizsigerelés – fogalmazott az államtitkár, és hozzátette: a Gyurcsány-párt álhírgyárán továbbra sincsen fék. Dömötör Csaba tudatos félrevezetési kísérletnek nevezte a DK népszavazási kezdeményezését, és kiemelte: hazugság, hogy fizetni kell a tesztekért, hiszen közel 700 ezer ingyenes vizsgálatot végeztek. Ha a hatóság vagy a háziorvos kéri a tesztet, azért nem kell fizetni. Dömötör Csaba szerint a halálozások száma még mindig azt mutatja, hogy eredményesen védekezünk, hiszen százezer főre vetítve heten halnak meg Magyarországon, más országokban ennél lényegesen többen. Az államtitkár ezért arra kérte a baloldalt, ne keverjék össze a mostani helyzetet az őszödi frakcióüléssel, mert ha most hazudnak, azzal az összefogást és a védekezést akadályozzák.

Kunhalmi Ágnes az NVI-ről

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy Pálffy Ilona visszavonulása után a Fidesz saját jelöltjét – Nagy Attila Mihályt – nevezte ki egy független intézmény élére, és a kormány maga döntött a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetőjének személyéről. – Színjátéknak voltunk tanúi, a kormány nem törekedett konszenzusra – mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint az NVI tagságának többsége Fidesz-közeli.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: Kunhalmi Ágnes nem vett részt az említett tárgyaláson, ő viszont igen. Emlékeztette a szocialista képviselőt: a jogszabályok határozzák meg, hogy az egyes pozíciókat kik és milyen feltételekkel tölthetik be. A szabályok szerint pedig az NVI elnökét a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki. Orbán Balázs emlékeztetett: korábban előfordult, hogy egy közjogi méltóság – például Sólyom László – egyedül döntött a kinevezések ügyében. Ehhez képest a Fidesz azt szeretné, hogy az ilyen fontos kérdésekben a lehető legnagyobb egység jöjjön létre. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy egyetlenegy jelöltet sem volt képes az ellenzék közösen megnevezni az NVI elnöki posztjára, sőt a DK el se ment az egyeztetésre. – A baloldal semmilyen együttműködésre, kompromisszumra nem képes – fogalmazott az államtitkár.

Ne nézzék madárnak az embereket!

Szilágyi György (Jobbik) felidézte, hogy nemrég került fel az internetre az a videó, amelyen Koncz Zsófiának, a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választás fideszes jelöltjének testvére trágárul beszélt a telefonba egy – látszólag – kampánycélú hívás során. Szilágyi feltette a kérdést, hogy a korábban Washingtonban, diplomataként dolgozó Koncz Zsófia vajon honnan tudhatná, hogy milyen intézkedésekre van szükségük a borsodi embereknek.

– Önök egy tinédzser szóhasználatát kifogásolják, aki nem is indul a választáson – válaszolt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Kiemelte: a Jobbik csak látszólag aggódik az emberek megélhetéséért hétről hétre a parlamentben. Dömötör szerint ezt a látszólagosságot az is bizonyítja, hogy Bíró Lászlót indították az időközi választáson, aki az 50 millió forintos állami támogatás ellenére nem fizette ki egykori dolgozóit, akik a csernelyi varrodában voltak alkalmazottak. Dömötör szerint jellemző, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke a megkárosított emberekre csak „mindenféle varrónőkként” hivatkozott legutóbbi megszólalásában. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Bíró László korábban azt mondta, hogy lehet, hogy az antiszemita, rasszista kommenteket egy másik Bíró László írta. – Ennyire ne nézzék madárnak az embereket! – szólította fel a Jobbikot Dömötör.

Álhírterjesztés

Nacsa Lőrinc (KDNP) gratulált a hétvégén megválasztott fideszes polgármestereknek és képviselőknek, többek között Karcagot, Gántot és Mohácsot említve. Felhívta arra is a figyelmet, hogy felháborító, hogy a DK és a Momentum egy román párt támogatására szólított fel a romániai helyhatósági választásokon, miközben magyar pártok is indultak. Nacsa gratulált a magyar politikusok megválasztásához, többek között Marosvásárhely polgármesterének is kifejezte jókívánságait. A képviselő a járványhelyzet kapcsán hangsúlyozta: a baloldalra továbbra sem lehet számítani a vírus elleni védekezésben. Mint mondta, az álhírgyártás vált az ellenzék legfontosabb elfoglaltságává, ezt tette például Dobrev Klára is, amikor arról beszélt, hogy tízből 8 teszt fizetős, holott a vírustesztek túlnyomó többsége ingyenes.

Rétvári Bence válaszában szintén gratulált a hétvégi győzteseknek, valamint ő is kiemelte, hogy „hajmeresztő”, amikor magyar pártok román pártok mellett kampányolnak. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány felkészült a második hullámra, és arról is beszélt, hogy a nyarat a készletek feltöltésére használták, így jelenleg 100 millió maszk áll rendelkezésre. Rétvári szerint jelenleg mindenkit tesztelnek, aki a betegség jeleit mutatja, valamint azokat is, akik szoros kapcsolatba kerültek egy beteggel. Felhívta figyelmet, hogy arányaiban Magyarország nem tesztel keveset – az ellenzéki állítások ellenére sem.

A magyar emberek nem számíthatnak a baloldalra

Böröcz László (Fidesz) számos intézkedést felsorolt, amellyel a kormány növekedési pályára állította Magyarországot az elmúlt tíz évben. Ilyennek nevezte, hogy évről évre 2,5 százalék alá szorult az államháztartási hiány, 67 százalék alá csökkent az államadósság, amely 60 százalék alá esett volna, ha a járvány nem szól közbe. A képviselő kiemelte, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozott létre a kabinet, a magyar családok pedig sosem látott mennyiségű támogatást kaptak. – A feladatunk, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hoztunk létre – mondta Böröcz, hozzátéve, hogy az emberek nem számíthatnak a Gyurcsány vezette baloldalra, ugyanis a védekezés segítése helyett kamuvideókkal, kamuhírekkel támadnak.

Schanda Tamás államtitkár válaszában kiemelte: az elmúlt évtized bebizonyította, hogy a magyarok munkából tudnak és akarnak megélni, ezért a munkahelyek megvédését nevezte a kormány legfontosabb feladatának. Arra is rávilágított, hogy a baloldal hiteltelen, amikor a munkahelyek és a magyar családok megvédéséről beszél, hiszen ők 2010 előtt válságkezelés címén pont a családoktól vettek el rengeteg pénzt. Hangsúlyozta: most is itt ülnek 14-en az Országgyűlésben, akik annak idején megszavazták egyhavi bér, egyhavi nyugdíj elvételét. – Újabb és újabb intézkedésekkel segítjük a gazdaságot: a célunk nem kevesebb, mint hogy a gazdaság mielőbb növekedési pályára álljon – helyezte szembe a kormány politikáját a korábbi baloldali politikával. Hozzátette: a kormány meghosszabbítja a törlesztési moratóriumot, amellyel decemberig 2000 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.