Beiktatták Felföldi László pécsi püspököt

Az egyházi méltóságot korábban Ferenc pápa nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 06. 15:10
FELFÖLDI László
Nyíregyháza, 2020. március 22. Felföldi László plébános szentmisét mutat be az üres nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban 2020. március 22-én. A koronavírus-járvány miatt tilos nyilvános egyházi szertartásokat tartani, ezért a közösségi média felületein közvetítik a szertartásokat. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécsi püspökké szentelték és beiktatták hivatalába Felföldi Lászlót vízkereszt napján, aki a város székesegyházában egyházi és kormányzati vezetők előtt megtartott ceremónia keretében vette át a Pécsi Egyházmegye irányítását Udvardy György apostoli kormányzótól. Az új püspök – akit még november közepén Ferenc pápa nevezett ki – köszönetet mondott Udvardy Györgynek a csaknem tíz éven át tartó áldozatos tevékenységéért, és ígéretet tett:

igyekszik minden erejével és tudásával folytatni a megkezdett munkát a Pécsi Egyházmegye munkatársainak, híveinek segítségével.

Felföldi László felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban – a többi között a járvány miatt – minden korábbinál nagyobb szükség van az összefogásra, a barátságra, a békére mind a nagyvilágban, mind hazánkban és az egyházmegyében.

Arra kért minden jó szándékú testvért, aki „még érzi szívében Isten hívó szavának örömöt adó fényét”, hogy engedje begyógyulni az élet okozta sebeket, és álljon Krisztus ügye mellé, mert Krisztus számít rá. Az új püspök arról is beszélt, hogy az egyházmegye területén élő emberek szívében ott van az élő Isten szeretete utáni vágy, ezért az evangélium hirdetésére szólította fel a hallgatóságot. Erdő Péter főszentelő, bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek elmondta, az új pécsi püspök eddigi munkájából, papi szolgálatából sokan megérezhették, hogy találkozott Krisztus szeretetével.

A pécsi egyházmegyében papok és hívek egyaránt várják tőle, hogy továbbadja ezt a szeretetet, hogy személyében találkozzanak Krisztussal

– tette hozzá, majd megjegyezte: a püspökökre a hajdani apostolok utódjaiként kell tekinteni, nekik Krisztus személyében kell cselekedniük, nem független vezetőként, hanem Krisztus vikáriusaként. – A püspök nem arra hivatott, hogy hatalmaskodjon a rábízottak fölött, de nem is húzódhat vissza a vezetés szolgálatától, nem háríthatja ezt másokra.

A bíboros azt kívánta az új pécsi püspöknek, hogy szolgálata erősítse a püspökök egész közösségét, és tapasztalhassa meg küldetése során a testvéri szeretetet, segítséget püspöktársai részéről is.

Segédlelkészként kezdte

Felföldi László 1961. február 4-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden született. A piaristák kecskeméti gimnáziumában érettségizett 1979-ben, 1981-ben lett az Egri Főegyházmegye papnövendéke, filozófiai és teológiai tanulmányait 1986-ig Egerben végezte. 1986. június 21-én szentelték pappá az Egri Főegyházmegye szolgálatára. Újfehértón és Egerben volt segédlelkész, majd a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye létrehozása után, 1990-től 1996-ig Nyíregyházán szolgált segédlelkészként, 1996-tól 1998-ig püspöki titkár, 1998-tól 2009-ig irodaigazgató-helyettes volt. 2003-tól 2017-ig plébános a Debreceni Megtestesülés Plébánián, 2003 és 2015 között pasztorális helynök, 2007-től 2017-ig a debreceni esperesi kerület esperese. 2015-től a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke. 2017-től az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézetet, emellett a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.