Bővítik a korrupció ellen is harcoló Nemzeti Védelmi Szolgálatot

Egy négyéves folyamat harmadik lépéseként idén mintegy kétmilliárd forintot adott a kormány a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupció elleni fellépését segítő létszámfejlesztésre. A hatékony küzdelmet szolgálja a 2020–2022 közötti időszakra szóló, középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia is.

2021. 01. 06. 6:35
null
Akik becsületesen végzik a munkájukat, nem tekintenek bennünket ellenségnek Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétmilliárd forintot fordíthat a Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) idén a megnövekedett feladatainak eredményes végrehajtására, derül ki a 2030/2020 (XII.29.) számú Kormányhatározatból. Eszerint legfeljebb ennyit fordíthat a szervezet 2021-ben létszámfejlesztésre, valamint a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtására. A határozat azt is előírja, hogy 2022-től legfeljebb évi mintegy 1,1 milliárd forint fordítható ugyanerre a célra. Az NVSZ létszámfejlesztése évek óta tart, hiszen 2014-től a szervezet alaptevékenységként látja el a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok összehangolását, ami fokozatosan pluszmunkaerőt igényel. Csak úgy, mint a rendőrségi törvény 2018-as módosításában foglalt feladatbővülést (a védett állomány megnövekedése) eredményező változások. 2019-ben már mintegy 266 millió forintot kaptak létszámbővítésre, ami 2020-ban 481 millióra emelkedett.

Jelenleg a szervezet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter irányítása alatt gondoskodik a rendőrség, a katasztrófavédelem hivatásos szervei, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Terrorelhárítási Központ, a Bv. szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, valamint azon szervek védelméről, amelyet jogszabály a hatáskörébe utal. A fenti védelem a belső bűnmegelőzési célú ellenőrzésből, a kifogástalan életvitel ellenőrzésből, a megbízhatósági vizsgálatból és az egyes bűncselekmények felderítéséből áll.

Továbbra is elsődleges elvárás az erős és hatékony rendvédelem, amelynek egyik alapfeltétele a korrupcióval szembeni hatékony fellépés. Ennek az NVSZ által történő folyamatos ellenőrzése egyben állampolgári elvárás is.

A korrupció-megelőzéssel kapcsolatos hatásköri változások tették lehetővé, hogy a korrupció elleni küzdelem szankcionáló és megelőzési oldala egy szervezet keretei között egyesüljenek. A Belügyminisztérium évtizedes filozófia jegyében határozottan és következetesen fellép a korrupció minden formája ellen, amihez az NVSZ ad tényleges támogatást. Az eredményes fellépés érdekében alkotta meg a szaktárca a 2020–2022 közötti időszakra szóló, középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát (NKS) és az ahhoz kapcsolódó intézkedési tervet. A stratégiában a korábbi szabályalapú és értékalapú eszközök mellett újdonságként jelennek meg és központi szerepet kapnak a korrupció megelőzésében a technikai eszközök.

Az NKS végrehajtási tervének főbb elemei: egységes szempontrendszer az e-közigazgatási fejlesztésekben; automatizált döntéstámogató rendszer létrehozása; informatikai rendszer a szervezeten belüli kockázatkezeléshez; antikorrupciós és integritás képzések; a korrupciós kockázatokkal érintett munkakörök és álláshelyek felmérése, a korrupciós kitettséget csökkentő intézkedések; esettár a korrupciós bűncselekményekről; korrupciómegelőzési médiatartalmak készítése.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megelőző tevékenységének fókuszában a rendvédelmi oktatási intézmények hallgatói állnak. Képzésük része a befolyásolási kísérletek visszautasításának elsajátítása. A „Hogyan mondjunk nemet?” című tréning a vesztegetés előkészítésére irányuló magatartás felismerésében és elhárításában ad gyakorlati felkészítést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.