Bróker Marcsi szabadul

A 66. születésnapját már otthon tölti Dobrai Sándorné, akit csak Bróker Marcsiként ismer a közvélemény, és akit több mint tizenkétmilliárd forintos csalással vádolnak. December 16-án letelik a letartóztatásban maximum megengedett három év, így szabadlábra kell helyezni. Elsőfokú ítéletre ellene jövő ősszel kerülhet sor.

2019. 12. 10. 9:45
null
D. Sándorné, azaz Bróker Marcsi is az egzotikus szigeten bújkált a hatóság elől Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hét hétfőn szabadon távozhat a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetből Dobrai Sándorné, alias Bróker Marcsi, aki letartóztatásban várja a büntetőeljárás végét (december 16-án lesz három éve, hogy őrizetbe vették). A büntetőeljárásról szóló törvény szerint senki sem tartható ítélet nélkül fogva három évnél hosszabb ideig, Bróker Marcsi pere pedig a Szolnoki Törvényszéken jó, ha jövő őszre lezárul első fokon. A vádhatóság lapzártáig nem indítványozott kényszerintézkedést az időközben megözvegyült asszony ellen, ha hétfőig sem fog, akkor a vádlott oda megy, ahova akar, persze csak ha van pénze, az eljárás során ugyanis nem sikerült lefoglalni tőle gyakorlatilag semmit.

A Kun-Mediátor-ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat a nő ellen, aki a vádhatóság szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultságú képviselőjeként – az ügyfeleit tévedésbe ejtve – összesen tizenkétmilliárd forintot meghaladó kárt okozott a cég 15 éves működése során. A vádirat szerint Dobrai Sándorné a cég ügyvezetőjeként az alapítástól, 1999. augusztus 9-től 2015. április 14-ig rendszeresen jogosulatlanul kötött betétgyűjtésre irányuló határidős szerződéseket, valamint portfólió kezelésére irányuló szerződéseket. Havi 1-1,75 százalékos hozamot ígérve – évi 22 százalék feletti hozam garantálá­sával – vállalta, hogy megforgatja az átvett pénzt, amit azonban nem pénzintézeteknél helyezett el, és nem is folytatott befektetési tevékenységet.

A bizonyítási eljárás a több száz tanú miatt lassan halad
Fotó: Havran Zoltán

A Kun-Mediátor-botrány 2015. tavaszi kirobbanása után Dobrai Sándorné külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Dobrainé az Interpol körözési listájára is felkerült, végül a közép-amerikai Belize üdülőparadicsomból hozták haza 2016 decemberé­ben, azóta pedig letartóztatásban van. A büntetőper 2017 novemberében kezdődött, ám a bizonyítási eljárás olyan széles körű, annyira sok a tanú, hogy a tárgyalás csak lassan halad. A vádhatóság a vádiratban 234 tanú kihallgatására és 450-nél több tanú nyomozás során tett vallomásának felolvasására tett indítványt. A Szolnoki Törvényszék eddig mintegy kétszáz tanút idézett be, ám közülük csak 135-en jelentek meg a szabályszerű idézés ellenére.

A Bróker Marcsiként elhíresült asszony a per kezdetén azt mondta a bíróságon: hibát lehet, hogy elkövetett, de bűnt biztosan nem, szándékosan pedig senkit nem károsított meg. Azt is megtudhattuk tőle, hogy a pénz ugyan nem boldogít, de esztelenné teszi az embereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.