Csődbe vitt cégekkel trükköztek az adócsalók

Az üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt akár húszéves szabadságvesztésre számíthatnak annak a társaságnak a tagjai, akik a Nemzeti Adó-és Vámhivatal bűnügyi nyomozói szerint milliárdokat tettek zsebbe az államkasszát megillető díjfizetések elcsalásával.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 01. 24. 15:25
NAV elfogás
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizennégy tagú bűnszervezetet néhány napja leplezték le, a banda veretőjének letartóztatását a Miskolci Járásbíróság január 23-án a gyanúsított panaszát elutasítva jogerősen is elrendelte. Az árfuvarozással és használt autók behozatalával, értékestésével foglalkozó vállalkozói kör tagjai olyan cégek alapításával kerülték el az útdíj- és adófizetést, amelyeket direkt csődbe vittek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói bűnügyi felderítői munka során a hazai fejlesztésű, országos lefedettségű elektronikus útdíjrendszernek köszönhetően fülelték le a két, egymással összefüggésben álló bűnbandát. A gyanúsítottak által elcsalt útdíjak, illetve az azok befizetésének elmaradása miatt kiszabott bírság kárösszege az egymilliárd forintot is meghaladja.

A NAV kommunikációs főosztályának a hivatal Facebook-oldalára feltett közleménye szerint a banda tagjai újonnan alapított cégek nevében végeztek árufuvarozást. A társaságok benyújtották ugyan az előző adóévekre vonatkozó bevallásaikat, de sem a közúti fuvarozás útdíját, sem munkavállalóik adó- és járulék költségeit nem fizették be, hanem ezt a pénzt eltéve csődbe vitték a vállalkozást, majd egy új céget alapítottak.

A másik ügyben a gyanúsítottak használtautó-kereskedő cégeket hoztak létre. A törvény szerint, mivel továbbértékesítésről és nem tulajdonlásról van szó, ezek a vállalkozások a használt gépkocsi megvásárláskor illetékmentességet élveznek. A vállalkozók az ügyfeleik által megvenni kívánt autókat bejelentették az egyik éppen csődbe vitt cégükbe, amiket mint a kereskedés járművét, fiktív kölcsönszerződések alapján használtak a vevők. Az üzletbe bevont vásárlóknak így nem került tulajdonjogába a jármű és nem kellett kifizetniük a gépjárművásárláskor megszabott vagyonszerzési illetéket sem, ami egy-egy autó esetében akár százezer forintot is jelenthet. Emellett, mivel nem volt a nevükön a kocsi, nem fizették meg az autópályák használati díjait és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást sem. A bűnügyi felderítés információi szerint a négy éve működő trükkel több ezer használt autó futott át így az adóbevallásokat is elmulasztó cégeken. A kétszázmilliós útdíjbírság mellett a be nem fizetett illeték és adó összege hétszázmillió forintra rúgott, a kijátszott biztosítások díja pedig meghaladta a háromszázmillió forintot.

Fotó: NAV

A NAV észak-magyarországi pénzügyi nyomozói információtechnikai szakemberek és bevetési járőrök bevonásával csaptak le a csalókra. A teljes könyvelés és elektronikus levelezés mellett lefoglaltak ötvenöt tehergépjárművet, négy luxus kategóriájú személyautót, egy ingatlant, továbbá magyarországi és szlovákiai bankszámlákat is zár alá vettek háromszázmillió forint értékben.

Az elfogott tizennégy gyanúsított közül ötöt költségvetési csalással, kilenc személyt pedig közokirat-hamisítással gyanúsítanak a nyomozók. A bűncselekmények ötletgazdáját őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatását, tizenhárom gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.