Decembertől szigorodnak a növényegészségügyi előírások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt is közölte, hogy tovább bővült az afrikai sertéspestis (ASP) miatti fertőzött terület Magyarországon.

Forrás: MTI2019. 09. 03. 23:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 14-én szigorodnak a növényegészségügyi előírások, amelyek minden külföldről hazautazót érintenek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba.

A közlemény szerint az utazók a déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken olyan, Magyarországon nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak. Kockázatos lehet például egy nyaralásról hazahozott leanderhajtás elültetése is.

Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, azonban közös érdek, hogy az utazásokról a kockázatok csökkentése érdekében sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzon senki magával növényt, növényi terméket Magyarországra – írja a hivatal.

Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan novemberben-decemberben jelenik meg.

Nébih: Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület

Tovább bővült az afrikai sertéspestis (ASP) miatti fertőzött terület Magyarországon, az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A közlemény szerint a laboratóriumi vizsgálatok ASP-t igazoltak több, a Tisza mentén talált vaddisznó tetemben. Az új esetek, valamint a Tisza mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt a nemzeti klasszikus sertéspestis és afrikai sertéspestis szakértői csoport több terület kockázati besorolását magas kockázatúról fertőzöttre módosította augusztus 28-ai ülésén.

A döntés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint. Szintén több vadgazdálkodási egységet szigorúan korlátozott területté nyilvánított a szakértői csoport.

A fertőzött és szigorúan korlátozott területek növelése mellett indokolttá vált a közepes és magas kockázatú területek módosítása, illetve növelése is az ország keleti felében – írja a hivatal.

A vadgazdálkodási egységek aktuális kockázati besorolásáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érintettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.