Deutsch Tamás: A magyarországi baloldal maradt a tavaly tavaszi állapotában

A térségünk országaival szemben igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte Deutsch Tamás az uniós források elosztását. A Fidesz EP-képviselője a Kossuth rádió műsorában arra is kitért, hogy a következő hónapokban komoly feszültség várható Brüsszel új migrációs csomagja kapcsán a bevándorláspárti és a nemzetállamiság talaján álló erők között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Magyar Nemzet2021. 01. 17. 9:59
null
EP Plenary session - Preparation of the Extraordinary European Council Meeting of 20 February 2020 on the Multiannual Financial Framework Fotó: Genevieve ENGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos lenne, hogy az Európai Parlament hozza meg azokat az uniós döntéseket, amelyekkel segíteni tudja a tagállamok küzdelmét a koronavírus-járvánnyal szemben – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP) képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról számolt be, hogy milyen témák kerültek terítékre hétfőn, amikor Orbán Viktor kormányfő a kormánypártok EP-képviselőivel egyeztetett.

Deutsch Tamás szerint a következő hónapokban komoly feszültség várható Brüsszel új migrációs csomagja kapcsán a bevándorláspárti és a nemzetállamiság talaján álló erők között

Egyebek mellett megállapították, hogy változás tapasztalható a Magyarországról alkotott európai véleményekben. – Tavasszal a magyarországi és az európai baloldal versenyt futott abban, hogy ki tudja nagyobb hazugságokon keresztül gyalázni Magyarországot, a magyar kormányt. Ősszel, a pandémia második hulláma idején ebben a gyalázkodásban Európa hangja elhalkult, ami örvendetes.

– Ha a magyar járványügyi védekezésről véleményt formálnak, akkor az elismerő, pozitív. A magyarországi baloldal azonban „maradt a tavaszi állapotában” – jelentette ki a képviselő, aki hozzátette: tárgyaltak a bevándorlásról is, bár a járvány miatt erről kevesebb szó esik, óriási a migrációs nyomás.

Szavai szerint a következő hónapok egyik fontos uniós döntéshozatali témája lesz az úgynevezett új migrációs csomag, amellyel kapcsolatban erősen egymásnak feszülnek az álláspontok. – Az európai és a magyar baloldal azt mondja, hogy eljött az idő a Soros-terv megvalósítására. Ezzel szemben a közép-európai országok képviselte, józanabb álláspont szerint az uniónak meg kell védenie a külső határait, és nem meghívni kellene a kontinensre a migránsokat, hanem el kellene kezdeni a milliós nagyságrendben itt tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolását – magyarázta Deutsch Tamás.

A politikus arra is kitért, hogy a briteknek az unióból történő kilépésével világossá vált: nagyon komoly belső megosztottság terheli az Európai Uniót, amely tulajdonképpen válaszúthoz érkezett.

– A tavaly év végén lezárult hétéves költségvetési időszakban 76 milliárd euró (több mint 27 300 milliárd forint) közvetlen uniós forrás állt rendelkezésre a kutatás-fejlesztés támogatására – ismertette Deutsch Tamás. Most, hogy elkészült az összegzés, az derült ki, hogy ennek a pénznek a 95 százaléka abba a 15 országba jutott, amely már a 2004-es csatlakozási hullám előtt is az unió tagja volt, a fennmaradó 13 állam alig 5 százalékot kapott. Ez teljes képtelenség – jelentette ki.

A fideszes képviselő azt is közölte, hogy a polgárok bevonásával eszmecsere kezdődik az unión belül annak jövőjét érintő sorskérdésekről. Arra a kérdésre, hogy az Európai Néppártban folytatja-e a Fidesz, az EP-képviselő úgy felelt: a leghatározottabban azt akarják, hogy ne folytatódjon a tétlenkedés, mert szavai szerint nincs értelme annak az időhúzó taktikának, amelyet a néppárt lassan két éve követ.

– Reményeink szerint a megoldás irányába mutathat, hogy szombaton új elnököt választott a legnagyobb néppárti tagpárt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Fontos lenne dűlőre jutni abban, hogy együtt haladnak-e tovább, vagy elválnak az útjaik – vélekedett Deutsch Tamás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.