Diaszpóra osztály indul a sárospataki gimnáziumban

Szeptembertől a sárospataki gimnáziumban 34, a világ minden tájáról érkező magyar fiatal tanulhat majd. A diákokat felvételi eljárásban választják ki május 15-ig.

2020. 01. 29. 13:13
null
Az ötszáz éves intézmény várja külhonból a diákokat Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évfolyamos, angol–magyar két tanítási nyelvű gimnáziumi képzést hirdet meg a diaszpórában élő, magyar gyökerekkel rendelkező, nyolcadik osztályt végzett 14-15 éves diákoknak a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának támogatásával – erről számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa és az intézmény vezetése. A politikus emlékeztetett azokra a programokra, amelyeket a kormány a diaszpórában élők érdekében valósított meg, és kifejtette: az elmúlt száz év a bizonyíték arra, hogy a magyarságot nem a közös állam, hanem az összetartozás-tudat szilárd köteléke tartotta meg és tartja meg ma is. Szavai szerint az a feladatuk, hogy ezt az összetartozást továbbra is minél több területen megjelenítsék. – Erre azért van szükség, hogy a mindennapokban is egységes nemzetben gondolkodjunk, ennek szellemében cselekedjünk, közelebb hozzuk a legmesszebb élőket, a nemzetünk legtávolabb élő tagjait is – tette hozzá. Szilágyi Péter elmondta, ezért is fogadták örömmel a sárospataki gimnázium megkeresését, hogy szólítsák meg a diaszpórában élő fia­talokat, akik aktív tagjai a helyi magyar közösségüknek.

Az ötszáz éves intézmény várja külhonból a diákokat
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nagy-Baló Csaba, a sárospataki intézmény igazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett, közel ötszáz éves intézmény mindig akkor működött magas színvonalon, amikor a hagyományokra tekintettel voltak, illetve külön figyelmet fordítottak az innovációra is. Szavai szerint ezeket az értékeket a mostani kezdeményezésnél is szem előtt tartják, és azt gondolják, hogy ennek köszönhetően majd felbecsülhetetlen és felmérhetetlen kapcsolati tőke halmozódik fel náluk.

A szeptemberben induló képzés részleteiről Búzásné Nagy Gabriella, az intézmény igazgatóhelyettese beszélt, kiemelve, hogy az első évfolyamban a diákok a magyar nyelvet sajátítanák el, de kompenzálni kívánják az egyéb tantárgyakból meglevő hátrányaikat is. A cél az, hogy a tizedik évfolyam végére egy szintre hozzák a diákok tudását. A fiatalok az ötödik év végén magyarországi vagy nemzetközi érettségi vizsgát tesznek. A képzésre március 15-ig lehet jelentkezni, majd a felvételi eljárás után, május 15-ig döntik el, hogy ki iratkozhat be a legfeljebb 34 fős osztályba.

Szilágyi Péter kérdésre kifejtette: azt remélik, hogy „nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat”, és lesz elegendő jelentkező a képzésre. Abban bíznak, hogy a diaszpóraosztályok száma a jövőben növekedni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.