Dobrev a papok hatalmától retteg

Sötét középkor visszatérését, a papok korlátlan, mindenekfelett álló hatalmát jósolta rettegve Dobrev Klára az EP üres üléstermében. A DK képviselője bolsevik kommunista időket idézve keresztény vallási fundamentalizmusról beszélt, miközben pártja nem ismeri el az iszlám erőszakos voltát. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint mindennapossá váltak a zsidó–keresztény kultúra elleni támadások.

2019. 11. 25. 6:17
null
Gyurcsányné szerint Kelet-Európában felütötte fejét a vallási fundamentalizmus Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztény fundamentalizmustól retteg és a papok korlátlan hatalmát vizio­nálta Dobrev Klára az Európai Parlament (EP) szinte üres üléstermében. A DK EP-képviselője múlt heti felszólalásában arról beszélt, vallási fundamentalisták akarnak ismét tiltani, beleszólni legszemélyesebb ügyeinkbe, beleszólni abba, hogy kit és hogyan szerethetünk, hogyan taníthatjuk a gyerekeinket. Gyurcsány Ferenc felesége „rettegve figyeli”, ahogy Orbán rendszere Lengyelországba is exportálja az illiberalizmust. – Van bennem egy félelem, hogy a lengyel vallási fundamentalizmus meg fog jelenni Magyarországon is, és ismét papok fogják meghatározni az életünk minden egyes apróbb részletét – képzelte Dobrev.

 

Gyurcsányné szerint Kelet-Európában felütötte fejét a vallási fundamentalizmus
Fotó: Európai Parlament

A DK képviselőjének felszólalása több sebből vérzik, kezdve azzal, hogy Európában vallásszabadság van. – Sem Magyarországon, sem Európában nem létezik olyan, hogy a keresztény vallást vagy tanítást ráerőszakolják bárkire, aki nem tartozik egyik keresztény felekezethez sem – hangsúlyozta lapunknak Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, aki leszögezte: a vallásszabadság, lelkiismereti szabadság alkotmányosan rögzített jog az európai országokban. Ezt az uniós jog is rögzíti. Ugyanakkor – mint mondta – vallásüldözés igenis van Európában, az viszont épp a keresztények kárára történik. – Ilyen például a szélsőségesen liberális progresszív sajtó keresztényekkel szemben megfogalmazott állásfoglalása. Ilyen a homoszexuá­lis-propaganda vagy az abortusz ellen felszólalók, az életért küzdők negatív megítélése – fogalmazott Törcsi Péter.

Szerinte ma Európában több olyan városrész is van, ahova a muszlimok miatt nem tanácsos keresztény vagy zsidó embereknek bemenni, ami megint csak ezen vallások kirekesztését mutatja és nem a Dobrev által rettegett keresztény fundamentalizmust. – A zsidó–keresztény kultúra elleni absztrakt és fizikai támadásokról is gyakran hallani, ami megint nem erősíti a keresztény fundamentalizmus létezését – fogalmazott az elemző.

Arra a felvetésre, miszerint a jövőben papok fogják megmondani az embereknek, kit hogyan szeressenek, Törcsi Péter azt mondta: Gyurcsány felesége erősen túloz, hiszen mind Magyarországon, mind Lengyelországban garantált a vallásszabadság, az egyházak pedig a három hatalmi ágtól elválasztva működnek. – Az egyházaknak természetesen lehet véleményük, de nem szólhatnak bele például a törvényalkotásba, az igazságszolgáltatásba. Ezt nyilván Dobrev Klára is pontosan tudja.

Ezzel együtt ő is elmondhatja a véleményét, ami nem több egy véleménynél – hangsúlyozta az elemző, aki kitért arra, hogy Gyurcsányné felszólalása feltehetően régi reflex, hiszen mind az ő, mind férje családjában hagyomány a keresztények elleni fellépés, szavai a bolsevik kommunista időket idézi. – A DK mindig is belerúgott a keresztény egyházba. Emlékezzünk csak, Gyurcsány Ferenc pár éve a papokat támadta, amiért misebor elfogyasztása után autót vezethettek. Azaz a DK elnöke a papok feladatát korlátozta volna – idézte fel Törcsi Péter.

Kitért arra is, hogy a vallási fundamentalizmus a keresztény felekezeteknél nem erőszakot, hanem a Biblia szerinti tanításhoz való ragaszkodást jelenti.

Ezzel szemben az iszlám fundamentalizmusnak több százezer áldozata van. – Fontos emlékeztetni, hogy az iszlám fundamentalizmusnak a migráció erősödésével Európában is rengeteg halálos áldozata van, a terrorszervezetek által elkövetett robbantások, erőszakos támadások mögött az iszlám fundamentalizmus húzódik meg – mondta az elemző, aki szerint a DK és Dobrev Klára ez utóbbit nem ismeri el, ehelyett a keresztényeket támadja, ami azt jelzi, hogy ha a DK nagyobb hatalomhoz jutna, azonnal lebontaná a kerítést, és tömegével engedné be a migránsokat, akik között iszlám szélsőségesek is vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.