Drágábban kezdett munkához a patkányirtó cég Karácsonyék megbízására

A Tarlós-érához képest drágábban kezdte meg a patkányirtást az RNBH Konzorcium, amely most Karácsonyéktól kapott megbízást.

Munkatársunktól
2021. 03. 10. 11:22
null
Bábolna Bio Kft, kártevő patkkanálisba kis faládát eresztenek le, benne irtószerrel. A láda a mérget védi, nehogy a víz idő előtt kimossaány irtás mentesítés, csatorna Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10-től két évre ismét az RNBH Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat a fővárosban

– közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. Mint korábban megírtuk, Karácsony Gergely a kártevők ritkításával kapcsolatos, 2019-es panaszok miatt a patkányirtást a főpolgármesteri kampánya egyik fő elemévé tette, azt sulykolva, hogy az ügyben minden felelősség a fővárosé és Tarlós István akkori főpolgármesteré. Bár Karácsony – érthetetlen módon – azt is bírálta, hogy a 2018-as patkányirtási pályázaton az RNBH Konzorcium nyert a feladatot korábban ellátó Bábolna Bióval szemben, mivel a kérdésben a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága döntött, amelynek Karácsony Gergely is – még Zugló polgármestereként – tagja volt, ráadásul a nevével fémjelzett városvezetés is az RNBH Konzorciummal kötött szerződést.

A városvezető még fővárosi képviselőként megszavazta a döntést, amit később vitatott Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Bár Karácsonyék azt állították, hogy „a mostani szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli”, most bruttó 899,2 millió forintot fizetnek az RNBH Konzorciumnak az alapszolgáltatásért a 2021–22-es időszakra, jóval többet, mint amennyiért 2018-ban a cégcsoport szerződött.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint az jelent újdonságot, hogy a főváros egyfajta proaktív irtási szisztémát alakít ki. Az új szerződés szerint a nyertes konzorciumnak Budapest teljes területére ki kell terjeszteni a tevékenységet, húsz kiemelt csomóponton nagyjából hétszáz méregmezőt kell folyamatosan fenntartania. Az is új elem, hogy a patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések ezután nem közvetlenül a mentesítést végző céghez, hanem a fővároshoz futnak be. A Városháza indoklása szerint így minden bejelentésről tudnak majd, és városgondnokok segítségével maguk is ellenőrizni tudják a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját. Megmarad a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonása is az ellenőrzésekbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.