Drog- és melegparti augusztus 20-án?

Az államalapítás és egyben Szent István király napja Magyarország legnagyobb ünnepe, amelyen magukat civileknek mondó szervezetek idén drogokkal és szexuális kisebbségekkel kapcsolatos rendezvényeket akarnak megtartani. Az Országgyűlés tegnap fogadta el azt a törvénytervezetet, hogy ünnepnapokon a kormány ingyenesen rendelkezhessen azokkal a budapesti közterületekkel, ahol központi ünnepségekhez kapcsolódó programok megtarthatók, ezzel is kivédve az oda nem illő rendezvények engedélyezését.

2020. 05. 21. 6:14
null
Vannak, akik Szent Istvánt is eltüntetnék az öröknaptárból Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos augusztus 20-i ünnepi tűzijáték ellen hergeli az embereket Homonnay Gergely. A vállaltan homoszexuális, Gyurcsány Ferenc pártjával szimpatizáló ellenzéki aktivista legújabb ötlete, hogy az augusztus 20-i központi állami rendezvény költségvetését inkább a rászoruló emberek megsegítésére ajánlja fel a kormány.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője azt kifogásolta, hogy olyankor akar a kormány tömegrendezvényt tartani, amikor a járvány kimenetele még kétséges, és azt sem lehet tudni, hogy augusztusban milyen szabályok lesznek érvényben. A szocia­lista politikus csak azt nem veszi figyelembe, hogy a korlátozások feloldása mellett van a Karácsony Gergely vezette főváros, valamint az ellenzéki politikusok és civil aktivisták is nekiálltak az elmaradt nagyszabású rendezvényeik megszervezéséhez, mindezt Szent István király és az államalapítás ünnepére időzítve.

A Kétfarkú Kutyapárt támogatja és ajánlja a marihuánát népszerűsítő eseményét, a Kender Fesztivál – 420 Közös Megünneplése Karantén Után elnevezésű rendezvényt. Döme Zsuzsanna, a viccpárt ferencvárosi alpolgármestere reméli, addig feloldják a korlátozásokat, és bepótolhatják az áprilisra tervezett, a marihuána legalizálásáért szervezett demonstrációt. A rendezvény kapcsán megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy megtudjuk: Karácsony Gergely főpolgármester kiáll-e a ferencvárosi alpolgármester lobbija mellett a marihuá­na legalizálásáért.

Vannak, akik Szent Istvánt is eltüntetnék az öröknaptárból
Fotó: Kurucz Árpád

– A főváros vezetése minden erejével a járvány terjedése ellen küzd, és közben működteti a várost, nincs napirenden a téma – terelt válaszában a Párbeszéd társelnöke által vezetett hivatal. A koronavírus-járvány miatt a szexuális kisebbségek éves demonstrációját, a Budapest Pride-ot is kénytelenek voltak a szervezők elhalasztani. Az LMBTQ-fesztivál szóvivője, Csikós Ádám kijelentette: csak akkor nem tartanak idén Budapest Pride-ot, ha a járványügyi veszélyhelyzet az év végéig fennmarad. Az egyhetes rendezvénysorozat megnyitóját augusztus 14-én, a melegfelvonulásként elhíresült demonstrációt pedig 22-én tartják. Így a fesztiválba az államalapítás ünnepe is beleesik.

Nyilván fájó pontja az ellenzéknek, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szeretné megszervezni augusztus 20-ára. Egy nappal Magyarország születésnapja előtt és egy nappal utána is rendezvények tucatjain lehet majd részt venni Budapest- és országszerte.

Augusztus 20. méltó és nagyszabású megünnepléséhez kapcsolódik a kedden az Országgyűlés által elfogadott törvény is, miszerint a fővárosi önkormányzat köteles ingyenesen átadni azokat a közterületeket – ilyen a rakpart, a világörökségi helyszínek és a Margitsziget –, ahol a központi ünnepséghez kapcsolódó programokat lehet megvalósítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.