Dunai hajóbaleset: nem ismerte el a felelősségét az ukrán kapitány

Ragaszkodott a tárgyaláshoz való jogához tegnap a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, aki a vád szerint felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi balesetért. Ügyvédje, Tóth M. Gábor alapjaiban vitatja a vádiratot.

2020. 03. 12. 5:50
null
Németh Leóna tanácselnök az első tárgyalást április utolsó napjára tűzte ki Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta a vádban megfogalmazott bűncselekmények elkövetését Jurij Csaplinszkij a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a tegnapi előkészítő ülésen. A vádat ismertető ügyész kilenc év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, amennyiben a 64 éves ukrán hajóskapitány beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalásról. A vádlott azonban nem ismerte el a bűnösségét egyik vádpontban sem, védőügyvédjével vitatja a felelősségét a Hableány-hajóbalesetben.

Német Leóna tanácselnök kérdésére, hogy kíván-e vallomást tenni, a vádlott ukrán tolmácsa segítségével azt mondta: „Nem készültem fel arra, hogy vallomást tegyek.” A kapitányról egyébként kiderült, hogy veseproblémái adódtak az utóbbi időben, ezért orvosi kezelést kap Budapesten.

Németh Leóna tanácselnök az első tárgyalást április utolsó napjára tűzte ki
Fotó: Mirkó István

Maga az előkészítő ülés jó egyórás csúszással kezdődhetett meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületéből a Fővárosi Törvényszék dísztermébe helyezték át a tárgyalást. Ott pedig Németh Leóna közölte: a koronavírusra tekintettel korlátozta az ülésen való részvételt az érintettekre, a sajtó és az érdeklődők egy másik törvényszéki tárgyalóban kivetítőn követhetik nyomon a történteket. A járvány egyébként is rávetül az ügyre, hiszen, mint azt a bírónő elmondta: sem a dél-koreai sajtó, sem a dél-koreai áldozatok hozzátartozói nem vesznek részt a tárgyaláson a koronavírus miatt.

A védelem taktikája egyébként már az előkészítő ülésen kirajzolódott, a vád minden pontját megpróbálják majd megingatni, a szakértők munkáját pedig újabb szakértők kirendeltetésével semmissé tenni.

A sértetti képviselők szerint azonban mindez csak az időhúzást szolgálja. Tóth M. Gábor hosszú perceken át sorolta a védelem bizonyítási indítványait. További tanúk, közöttük a két magyar áldozat hozzátartozóit is idéztetné a védő, ami egyelőre legalább annyira érthetetlen, mint az áldozatok boncolását végző patológusok védői meghallgatásának az igénye. Az ügyvéd ezenfelül az igazságügyi szakértők, a műszaki szakértő, az informatikai szakértő meghallgatását is kéri, bár ez már a vád részéről tervezett lépés.

Tóth M. Gábor a tárgyaláson azt mondta, szerinte a történtekről előbb volt meg a koncepciója a nyomozó hatóságoknak, és ennek alátámasztására gyűjtöttek be adatokat, holott ennek épp fordítva kellene történnie. Az ügyvéd egyébként úgy véli, a hét túlélő dél-koreai turista személyes meghallgatása is szükséges.

A vád lényege szerint Jurij Csaplinszkij a Viking Sigyn szállodahajóval tavaly május 29-én este azért ütközött neki a Hableány sétahajónak és süllyesztette azt el 28 ember halálát okozva, mert a baleset előtti öt percben egyáltalán nem figyelt a körülötte zajló eseményekre. A kapitányt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolják. Bizonyítottság esetén, halmazati büntetésül 11 év szabadságvesztést is kaphat.

A bíróságon az egyik dél-koreai sértett jogi képviselője jelezte, hogy a baleset első évfordulójára a dél-koreai áldozatok hozzátartozói várhatóan Budapestre utaznak egy megemlékezésre, ezért kérte, hogy a tárgyalás időpontját ennek megfelelően tűzzék ki. A bíróság az ügyben az első tárgyalást április 30-ra tűzte ki, majd a következőt május 28-ra, az évforduló előtti napra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.