Egri szivárványkoalíció: ami nem megy, nem kell erőltetni

A televízión keresztül üzenget egymásnak Eger polgármestere és a Momentum elnöke. A feszültséget az okozza, hogy Mirkóczki Ádám egyszemélyes politikai vezetése ellen tiltakozva ketten otthagyták a polgármestert támogató szivárványos frakciót, egyikük momentumos.

Kerékgyártó György
2020. 11. 03. 18:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi nem ezért a politikai kultúráért jöttünk létre, viszont a választóktól kaptunk egy felhatalmazást, azt pedig nyilván folytatni kell, úgyhogy ezt hívják úgy, hogy a konstruktív ellenzékiség” – nyilatkozta az M1-nek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arra reflektálva, hogy Egerben – tiltakozásul az exjobbikos Mirkóczki Ádám polgármester egyszemélyes vezetése ellen – az ellenzéki frakcióból két képviselő, köztük az ugyancsak momentumos Keresztes Zoltán kilépett.

A televízión keresztül üzengetnek egymásnak. Képünkön Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere Fotó: képernyőfelvétel

Egerben ugyanaz a kotta, mint számos más városban, ahol az ellenzék győzött: a különböző politikai pártok egy civilnek nevezett szervezetben egyesülve győztek, és alkottak frakciót: Egerben ez az Egységben a Városért nevű szervezet. Az egység azonban megbomlott, hiszen az említett momentumos, és egy LMP-s képviselő már kilépett ebből a szövetségből, igaz, képviselői mandátumukat megtartották.

Mirkóczki politikai stílusát eddig csak a Fidesz–KDNP-frakció tagjai bírálták élesen, de most, a szakítás után, úgy tűnik, megkezdődött a polgármester és a Momentum egymásra mutogatása. Mirkóczki Ádám ugyancsak az M1-nek nyilatkozva visszautasította a vádakat, véleménye szerint csak tavasszal, a különleges jogrend idején hozott egyszemélyes döntéseket a mindennapi működés érdekében. Ezzel szemben a frakcióból Keresztessel együtt kilépő LMP-s Komlósi Csaba azt írta saját közösségi oldalán, hogy ezek az intézkedések valójában nagyon komoly hatással vannak a város és az önkormányzat működésére: alpolgármesterek cserélődtek, a polgármester egyszemélyes jelölése alapján új cégvezetőket neveztek ki, a különleges jogrend utolsó napján pedig új SZMSZ-t vezettek be.

Mirkóczki állítása ellen szól az is, amit a Magyar Nemzet megírt, hogy a polgármester még a kormánnyal is szembement, de nem a különleges jogrend idején, hanem most, október végén, amikor a minisztériummal már megkötött egyezményt felrúgva, semmibe véve a szakmai bizottság már elfogadott döntését, új direktort jelölt a Gárdonyi Géza Színház élére, és ezt a döntést el is fogadtatta a közgyűléssel.

– Nagyon is nagy horderejű egyszemélyes döntéseket hozott meg a polgármester az elmúlt egy évben – mondta lapunknak Oroján Sándor, az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – Például értékes városi ingatanok eladásáról, ami szerintünk megengedhetetlen.

A frakcióvezető szerint fölösleges a polgármesternek és a Momentumnak egymásra mutogatnia.

– Kinek-kinek el kell döntenie, hogy az elmúlt egy évben mit tett a város érdekében – közölte Oroján Sándor. – Én azt gondolom, az nem meglepő, hogy Mirkóczki Ádám politikája ellen így tiltakoztak. Várható volt, hogy ez a koalíciós együttműködés nem tart sokáig. Azt mondom, ami nem megy, nem megy, nem kell erőltetni. Viszont az a véleményem, hogy a két kilépő képviselőnek át kellene gondolnia, miért és mire hatalmazták fel őket a választóik, és úgy illenék, hogy visszaadják a mandátumukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.