Egy lapra tett fel mindent az ellenzék

Hiteles jelöltek és elvekre épülő politika nélkül nem sok esélye van az ellenzéknek az elemző szerint arra, hogy győzelmet vagy a korábbiakhoz képest nagyobb sikert érjenek el az októberi önkormányzati választáson. A rendes és időközi választások eredményei alapján az összefogás különböző változatai­val 2011 óta kísérletező baloldali pártok és a Jobbik eleddig kevés eredményt tudtak felmutatni.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2019. 07. 12. 6:30
POKORNI Zoltán; SÁRA Botond
A fideszes Sára Botond (középen) tavaly simán győzött Józsefvárosban az ellenzéki jelölt ellen Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több szempontból is a visszájára sülhet el az, hogy az ellenzéki pártok számos fővárosi kerületben és vidéki városban közösen állnak be az őszi önkormányzati választáson indított jelöltjeik mögé.

Ugyanis nem lehet majd tudni, hogy mely pártok vonzottak több választót vagy éppen tartották távol őket az urnáktól, így nem derül ki, hogy melyik polgármester vagy képviselő tekinthető például DK-snak vagy szocialistának – jelentette ki lapunknak Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója. Hozzátette: az említett stratégia abban is megbosszulhatja magát, hogy a közös ellenzéki jelölt népszerűtlenebbnek bizonyulhat a vártnál, és az ilyen esetekben könnyen lehet a kormánypárt jelöltje a befutó.

A fideszes Sára Botond (középen) tavaly simán győzött Józsefvárosban az ellenzéki jelölt ellen
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az elemző arra is kitért: az együttműködés valószínűleg azért sem fogja meghozni a várt eredményeket, mert annak kialakítása során nem lehet maradéktalanul figyelembe venni a baloldali érzelmű szavazók elvárásait, és ez komoly sértettséget okozott ebben a választói csoportban.

Hitelesség és láthatóság

– Alapvető tévedés az ellenzéknél, hogy a választásokon való részvétel módosításával lehet eredményt elérni. Sokkal inkább hiteles politika képviselésével és hiteles jelöltek állításával alakíthatnának ki bizalmat a szavazókban az ellenzéki pártok, ám jelenleg nem ezt teszik. Amíg nincsenek hiteles arcok a baloldalon, az eredmények sem fognak megjönni.

Ahol ugyanis sikerült győznie az ellenzéknek – mint például a tavaly tavaszi időközi polgármester-választáson Márki-Zay Péternek Hódmezővásárhelyen –, ott a jelölt személye játszotta a legnagyobb szerepet az ellenzéki sikerben – fejtette ki Farkas Örs, hozzátéve: Karácsony Gergelynek a Zugló polgármestereként mutatott színvonal alatti teljesítménye és a botrányai is világossá teszik, hogy alkalmatlan a főpolgármesteri feladat ellátására, és ezen nem segít az ellenzéki együttműködés cizellálása, a taktikázás.

Az elemző arra is kitért: ha pártok támogatása nélkül, függetlenként indul egy jelölt – mint például Pikó András Budapest VIII. kerületében –, akkor alulmaradása esetén teljesen elvesznek a rá leadott szavazatok, míg ha a pártok állnak mögötte jelölőként, akkor a voksok az úgynevezett kompenzációs listára kerülnek fel, és mandátumra válthatók. – Ezért vállalják az akár homlokegyenest különböző ideo­lógiát képviselő pártok, hogy közösen állnak be egy jelölt mögé, még ha ez az említett kockázatokkal is jár – mutatott rá Farkas Örs.

Útkeresés buktatókkal

A teljes ellenzéki összefogás már a balliberális erők totális vereségét hozó 2010-es országgyűlési választások után megfogalmazódott. A mostani ellenzék számára a 2011 tavaszán Győrben tartott időközi önkormányzati választás hozta el a reményt, ahol csak egy helyi civil szervezet jelöltje indult a Fidesszel szemben. Nagy meglepetésre a független jelölt több mint 60 százalékot kapott, igaz, csak 26,7 százalékos volt a részvétel.

Egy évvel később a II. kerületben húzta elő az ellenzék ismételten ezt a taktikát, de akkor még a Jobbik önállóan indult. A független jelölt mögé bújás nem jött be, abszolút többséget, 57 százalékot kapott a Fidesz–KDNP jelöltje. Két évvel később, 2013 júniusában Solymáron, az addig a Jobbik fellegváraként számontartott településen mondtak nemet az elvei­ket feladó ellenzéki pártokból alkotott koalícióra.

A Fidesz jelöltje a voksok közel 60 százalékával diadalmaskodott. Még a 2014-es országgyűlési választás előtt egy héttel volt egy időközi polgármester-választás Salgótarjánban, ahol az egységes baloldal, a Jobbik távolmaradása mellett, 1800 szavazattal aratott győzelmet a jobboldali jelölt felett. A 2014-es ország­gyűlési választáson aratott újabb kétharmados Fidesz-győzelmet követően az időközi választásokon gyakorlattá vált, hogy csak egy ellenzéki párt indult el, a többiek a jelöltállítás elmaradásával támogatták.

Mezőtúron 2015 elején a baloldal nem indított jelöltet, így a néppártosodás útjára éppen csak rálépett Jobbik jelöltje nyerni tudott. Később Karcagon is hasonló megoldással próbálkozott az ellenzék, de ott ez nem jött be.

Koordináció kevés eredménnyel

Két évvel ezelőtt, 2017-ben már gyakorlatilag az összes jelentős időközi választáson koordinálva indult az ellenzék. Ennek ellenére minden nagyobb településen, például Szentendrén, Gyulán és Solymáron könnyedén nyert a Fidesz.

A sikertelenség nem szegte kedvét az ellenzéknek, 2018-ban sem adták fel választási taktikájukat. Eddigi legnagyobb sikerükre tavaly február 25-ig kellett várniuk. Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választáson a teljes balliberális médiavilág, civil szervezetek és az ellenzéki pártok széles körű segítségével sikerült megverniük a Fidesz jelöltjét. Ugyanaznap Kiskunhalason a Fidesz kétharmados győzelmet ünnepelhetett. Összefogás ide, összefogás oda, 2018 áprilisában, az országgyűlési választásokon a Fidesz harmadszorra is történelmi, kétharmados győzelmet aratott.

Tavaly nyáron az időközi polgármester-választáson kellett Józsefváros lakóinak a kormánypárt indulója és az ellenzékkel a háta mögött magát függetlennek kiadó jelölt között választani. A tavaszi országgyűlési választás budapesti eredményei alapján az ellenzék abban reménykedett, hogy egy-egy felállással átvehetik a VIII. kerület vezetését. Azonban amíg a Fidesz jelöltje pártja tavaszi eredményénél jóval nagyobb győzelmet aratott, addig az ellenzék a majd 61 százalékos tavaszi listás eredményével szemben mind­össze 37 százalékot ért el. A szintén aznap az V. kerületben tartott időközi önkormányzati képviselői választáson is elsöpörte az ellenzéki egységet a kormánypártok jelöltje.

Az elmúlt egy évben a nagyobb településeket tekintve mindössze a XV. kerületi és a balmazújvárosi időközi polgármester-választáson, valamint a szombathelyi időközi önkormányzati képviselő-választáson jött be az ellenzéki taktika, minden más helyen – Sopron, Miskolc, Szerencs, Veszprém, Tolna, Paks, Békéscsaba, X. kerület, XVI. kerület – a kormánypártok jelöltjei győztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.