Egy nap négy ítélet a Czeglédy-ügyben

A Czeglédy Csabához, Gyurcsány Ferenc bizalmasához köthető Human Operator Zrt. ügyének négy vádlottjáról hozott — hármuk esetében jogerős — elmarasztaló ítéletet szerdán a Szegedi Törvényszék. Mind a négy vezető letöltendő szabadságvesztést kapott.

Magyar Nemzet
2019. 06. 27. 11:12
null
Nem derült ki, mi lesz a feladata Fotó: Katona Vanda

A Czeglédy Csabához, Gyurcsány Ferenc bizalmasához köthető Human Operator Zrt. ügyének négy vádlottjáról hozott — hármuk esetében jogerős — elmarasztaló ítéletet szerdán a Szegedi Törvényszék. Mind a négy vezető letöltendő szabadságvesztést kapott.

A döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. egy munkatársát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek tegnap a Szegedi Törvényszék – erről tájékoztatott az MTI. A bűnössége beismeréséről és a büntetésről az ügyészséggel megállapodást kötő szombathelyi nőt a bíróság három év és három hónap börtönbüntetéssel sújtotta, és 3,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben. Az ítélet szerint a vádlott az adóbevallások készítésében vett részt.

A per egy makói iskolaszövetkezetet vezető vádlottját ugyanezekben a bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság. Az egyezséget kötő férfi másfél év börtönt kapott, és őt is kizárták a feltételes szabadság lehetőségéből. Egy másik iskolaszövetkezet szegedi vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt marasztalták el. A férfi két év börtönt kapott, a büntetés fele részének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható, emellett három évre eltiltották a gazdálkodó szervezet vezetek vezetésétől, és tízmillió forintra vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben.

Gyurcsány bizalmasa jelenleg külső szemlélője az eljárásnak
Fotó: Katona Vanda

A Human Operator Zrt.-vel kapcsolatban álló utolsó iskolaszövetkezet vezetője az előkészítő ülés első napján jelentette be, hogy beismerő vallomást tesz, és lemond tárgyaláshoz való jogáról. A szombathelyi férfit különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a törvényszék. A vádlottra három év börtönt és ötszázezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság. A férfi a szabadságvesztés felének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Négy évre eltiltották a gazdálkodó szervezetek vezetésétől, és 2,8 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek. A férfi és védője három nap gondolkodási időt kért, így az ítélete még nem jogerős.

Az MSZP, Gyurcsány Ferenc és az Altus jogi képviseletét is ellátó Czeglédy Csaba, illetve húsz társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség. A vádirat szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Czeglédy Csaba eljárásjogi okok miatt jelenleg nincs a vádlottak között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.