Egy város, két irány

A balliberális többség erőből politizál, és nem hajlandó az együttműködésre a fideszes polgármesterekkel Nagykanizsán és Szekszárdon. A Tolna megyei városban többek között megvonták a kormánypárti polgármester jogköreit, de közben megnövelték a bizottságok számát és az egyes testületek létszámát is, ami éves szinten 32 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Nagykanizsán pedig leváltották az önkormányzati cégek vezetőit, és pályáztatás nélkül saját embereiket nevezték ki, miközben megemelték a tiszteletdíjukat.

2020. 01. 22. 5:55
2019 UCI Track Cycling World Championships
Hasonló körpályát álmodott Kanizsára a Fidesz, de az ellenzék miatt kétséges a megvalósulása Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A balliberális oldal folyamatosan farol ki a választási ígéreteiből, azzal mentegetőznek, hogy nem lehet azokat teljesíteni. Azt ígérték többek között, hogy minden szekszárdi napi két órát ingyen parkolhat majd a városban, illetve hogy megreformálják a kórházi parkolást.

Közben rájöttek, hogy az utóbbi az intézmény belügye, azt pedig vizsgálják, hogy a kétórás ingyenes parkolás milyen bevételkiesést jelent a városnak – erre mutatott rá lapunknak Ács Rezső, Szekszárd Fidesz–KDNP-s polgármestere. Mint ismert, a helyzet azért pikáns, mert a kormánypárti vezetésű városban a balliberális oldalnak van többsége a közgyűlésben. A polgármester szerint a parkolási kérdésekkel több probléma is van, mert ha csak a szekszárdiak kapnának kedvezményt, természetbeni juttatást, akkor személyi jövedelemadót kellene utána fizetni. Emellett úgy véli, hogy az elképzelésnek adatvédelmi aspektusa is van, mert kérdéses, hogyan akarják ellenőrizni, ki szekszárdi és ki nem.

Hasonló körpályát álmodott Kanizsára a Fidesz, de az ellenzék miatt kétséges a megvalósulása
Fotó: Reuters

Ács Rezső kiemelte: a többséget alkotó balliberális oldal egyik legfontosabb döntése az volt, hogy megváltoztatták a szervezeti és működési szabályzatot: megnövelték a bizottságok számát és az egyes testületek létszámát is. Ez szavai szerint éves szinten 32 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak. – Emellett minden létező jogkört elvontak tőlem, pél­dául a cégvezetők szabadságát nem engedélyezhetem, csak a közgyűlés, ami nem működik. Másrészt volt egy ötfős kabinetem, amit megszüntettek.

Közvetlen munkatársam nincs, a jegyzői titkárságon ülő két titkárnő közül az egyik segít be nekem, hovatovább én bontom a borítékokat és én is adom fel a leveleket esténként – hangsúlyozta Ács Rezső. A politikus a városban keringő hírek alapján nem tartja kizártnak, hogy az ellenzék időközi választást akar, és ezért a közgyűlést is feloszlathatja, bár szerinte ez nekik is kockázatos lehet. Ezt annál is inkább így gondolja, mert szerinte a város az október 13-i választás óta a politikai helyzet miatt egy helyben áll és rossz a közhangulat is.

A pozitív változásban pedig nem hisz, mert a tapasztalatai szerint az ellenzék nem tartja a szavát, a megbeszéléseken folyamatosan változtatja az álláspontját. – Például azt a politikust, akit én szerettem volna, nem fogadták el alpolgármesternek, helyette mást választott meg a közgyűlés – fűzte hozzá Szekszárd első embere.

– A helyhatósági választások óta eltelt száz nap tapasztalata azt mutatja, hogy a várost nem vezeti az egy képviselői többséggel hatalmat gyakorló koalíció, hanem elsősorban saját revansvágyát elégíti ki – fejtette ki a Magyar Nemzetnek a nagykanizsai önkormányzat működéséről Cseresnyés Péter, a választókerület országgyűlési képviselője. Ismeretes, a nagykanizsai, tizenöt fős közgyűlésben a szekszárdihoz hasonlóan a kormánypárti polgármester, Balogh László mellett szintén hat Fidesz–KDNP-s és nyolc balliberális képviselő ül.

Cseresnyés Péter elmondta, a balliberális képviselők első dolga volt, hogy leváltsák az önkormányzati cégek vezetőit és pályáztatás nélkül saját embereiket nevezzék ki, azzal együtt, hogy több olyan önkormányzati társaság is van, amelyik a jó gazdálkodásnak köszönhetően tíz- vagy százmilliós eredménnyel büszkélkedhet.

– Alpolgármesterek megválasztása helyett négy tanácsnokot jelöltek ki a legfontosabb területek felügyeletére, és mind az öt bizottságban aránytalanul nagy többséget alkotnak. A közgyűléseken visszatért az a régi metódus, hogy a többséget adó szivárványkoalíció a parttalan vitákban és a politikai ellenfél szapulásában jeleskedik. Persze mindezek mellett a saját tiszteletdíjukat megemelték – tette hozzá a parlamenti képviselő.

Cseresnyés Péter szavai szerint a város további fejlődését blokkolják, hiszen az elmúlt évek tudatos építkezését, a közeljövőben induló beruházásait akadályozzák minden lehetséges eszközzel. Hangsúlyozta, jelenleg például áll a tervezett, a Dunántúlon egyedülálló fedett kerékpáros körpálya ügye, amelyet meg akarnak akadályozni, pedig e beruházás hiányában egy komoly sportfejlesztési koncepció szenvedne visszavonhatatlan károkat, de emellett több nagy beruházás megvalósulását hátráltatják folyamatosan.

– Ugyanakkor az érthetetlen vezetői leváltások miatti végkielégítésekkel és a megakasztott fejlesztésekkel már most több tíz milliós kárt okoztak. Az új ipari parkunk jövőbeni betelepítését is gátolhatja, ha a város megítélését rontó negatív hírek jelennek meg Nagykanizsáról – emelte ki a fideszes politikus.

Győrre koncentrál a teljes baloldal

A Hódmezővásárhelyen botrányt botrányra halmozó Márki-Zay Péter polgármester és a fővárosban száz nap alatt valóságos politikai tisztogatást végző Karácsony Gergely főpolgármester látogat holnap Győrbe, hogy támogassák a balliberális ellenzéki jelölt, Pollreisz Balázs kampányát. Mint ismert, Győrben azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az október 13-án a város élére került Borkai Zsolt november 8-án lemondott tisztségéről. A Választás.hu tájékoztatása szerint Pollreisz Balázs mellett öten szállnak ringbe Győr polgármesteri székéért. Elindul az időközi választáson Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület), Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP), Géber József (Mi Hazánk), Hajnal János (független) és Kirchfeld Mária (független) is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.