Az egyszülős családok is kapnak támogatást

Mára az egyszülősök támogatása tizenhárom magyarországi és két határon túli településen szerveződött meg. Nagy Anna szerint a hálózat kiépülése tette lehetővé, hogy a helyi közösségekben is támogatni tudják egymást ezek a családok. Ma már több szó esik az egyszülős családokról a közbeszédben, és a legfontosabb, hogy ezáltal a gyermekek életesélyei is javulnak.

Ritó Szabolcs
2021. 01. 26. 16:39
null
Az ebbe a helyzetbe került anyák és apák legnagyobb félelme az elmagányosodás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyszülős családok is érdeklődnek a kormány új otthonfelújítási támogatása iránt. Erre vonatkozóan többrészes tanácsadást biztosít számukra az Egyszülős Központ, hogy élni tudjanak a lehetőséggel – többek között erről is beszélt Nagy Anna, a központ vezetője a szervezet online sajtótájékoztatóján.

Ugyanúgy elérhető a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme a gyermekeit egyedül nevelő szülőknek is
Fotó: Bach Máté

Magyarországon háromszázezer családból hiányzik az egyik szülő, így ötszázezer gyereket csak anya vagy csak apa nevel – olvasható az Egyszülős Központ kiadványában.

A szervezet 2018 óta csaknem tizennégyezer családnak nyújtott segítséget. Több mint nyolcvan önkéntes bevonásával, szinte minden élethelyzetre reagálva igyekeznek támogatni a gyermekeit egyedül nevelő szülőket.

Nagy Anna szerint működésük sikerét annak köszönhetik, hogy a kormányzati támogatáson túl jelen vannak a vállalati szereplők is, valamint együttműködnek a szociális ellátást nyújtó szervekkel, a pedagógusokkal és más civil szervezetekkel is. Tevékenységük sikerét jelzi, hogy Nagy Anna nemzetközi jó gyakorlatként számolhatott be tapasztalatairól az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának ülésén, és előadást tartott Brüsszelben, az Európai Parlament ülésén az egyszülős családok európai és magyarországi helyzetéről is.

A koronavírus-járvány kezdetén hangsúlyosabb lett az egyszülős családok legnagyobb problémája: a gyermekfelügyelet. Minden család életében fontos, hogy dolgozzanak a szülők, az egyszülős családok esetében pedig még súlyosabb ez a kérdés, mivel ezekben a családokban csupán egy ember tud dolgozni.

A szervezet tavaly július elejétől augusztus végéig hétszáz gyereket táboroztatott napközi táborban, amely folytatódott az őszi szünetben is – mondta Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a központ online sajtótájékoztatóján.

Sok olyan egyszülős család van, amelyik sosem engedhette meg magának, hogy elmenjenek nyaralni. Ebben is támogatja őket a központ, melynek köszönhetően tavaly nyáron egyhetes nyaralásért jelképes, ezer-ezerötszáz forintos összeget fizettek a résztvevők. Emellett rendszeresen részt vehetnek a nyári Erzsébet-táborokban vagy éppen az Erzsébet családi hétvégéken több más támogatott program között.

A járvány első hullámában sokan veszítették el az állásukat. Őket a központ tanácsadással, workshopokkal és képzéssel is segítette, melynek köszönhetően több mint száz szülő tudott újra elhelyezkedni.

A járvány idején megnőtt a felajánlott adományok mennyisége is. Nagy Anna elmondta, hogy ennek köszönhetően több mint tíz tonna élelmiszert tudtak szétosztani a segítséget kérők között, a digitális oktatási rend kapcsán pedig százötven laptopot sikerült a rászoruló családokhoz eljuttatni. Az évkezdés során több mint száz szülőnek nyújtottak támogatást a tanszerek beszerzésében.

A Covid–19 következtében az Egyszülős Központ is online működésre állt át. Ennek következtében a beteg gyermeket nevelő, többnyire izoláltan élő családokat is sikerült elérni. Az ő igényeiknek megfelelően lett átalakítva a szervezet budapesti játszóháza, amelyet a speciális nevelési igényű gyermekek is használni tudnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.