Élete végéig rácsok mögött maradhat a rendőrgyilkos

A rendőrgyilkos Németh István harmadszor ölt 2008-ban, amikor a bizonyítékok szerint egy hajléktalant gyújtott fel tízezer forintért.

2020. 12. 19. 8:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete végéig rácsok mögött marad a 61 éves Németh István, amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja a harmadik gyilkossága elkövetését. A rendőrgyilkosként hírhedtté vált és az akasztófát csak hajszállal megúszó bűnöző egy hajléktalant ölhetett meg 12 éve, ám 2008-ban még feltételesen volt szabadlábon, így a különös kegyetlenséggel elkövetett harmadik gyilkosság visszaesőként terheli a számláját.

Németh István 1980-ban a rendőrségen, miután bűntársaival meggyilkolt egy rendőrt és egy civilt
Fotó: MTI/Friedmann Endre

Befejezte a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály életvédelmi osztálya a 2008-as budapesti hajléktalangyilkosság nyomozását – tudta meg a Magyar Nemzet. Az iratokat a napokban továbbítják a Fővárosi Főügyészségnek; információnk szerint a nyomozati anyag alapján vádemelés következhet. A gyanúsítás szerint a rendőrgyilkos Németh István, 2008 augusztusában a főváros XII. kerületében, a Kútvölgyi kórházzal szemközti kiserdőben felgyújtotta áldozatát.

Tizenkét éve a XII. kerületi kiserdőben egy hajléktalan sátra kapott lángra, a tűzben megsérült, majd meghalt egy 52 éves férfi. A tűzvizsgáló és az orvosszakértő a tűz körülményeit csak valószínűsíteni tudta, feltételezésük szerint a férfi a sátor előtt elesett, és a ruhája tüzet fogott. Mivel bűncselekményre utaló jel nem merült fel, az ügyet lezárták. Petőfi Attila egysége azonban újra elemezni kezdte a történteket, újabb bizonyítékokat szereztek be. Nem utolsósorban az is a tudomásukra jutott, hogy a jelenleg is letartóztatásban lévő kegyetlen bűnöző elmondta cellatársainak, hogy ő gyújtotta fel 2008-ban a hajléktalant. Németh a gyilkosság elkövetésekor az erdő melletti parkolóban élt egy autóban az élettársával – a helyszínen ellentmondásosan beszélt a történtekről, élettársa pedig, akit szintén felkutattak, azt mondta, amikor felébredt a tűz hangjaira, Németh nem volt mellette az autóban.

Az áldozat a halála előtt nem sokkal talált egy pénztárcát Budapesten, amelyet visszajuttatott a tulajdonosnak, amiért tízezer forint jutalmat kapott.

Németh megtudta ezt, összevesztek későbbi áldozatával, akit aztán felgyújtott. Németh Istvánt nyáron aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították meg. A nyomozás még nem záródott le, de várhatóan ez lesz a vád is, amint a vizsgálat befejeződik

A nyomozás során igazságügyi elmeorvosi szakértő is vizsgálta Némethet, akiről megállapította, hogy büntethető annak ellenére, hogy rendkívül primitív személyiség.

Németh István a rendőrgyilkosság elkövetésekor (1979-ben) még húszéves sem volt, így nem akasztották fel, mint két bűntársát.

Az akkor fiatal felnőttekre kiszabható maximumot, életfogytiglani fegyházat kapott azzal, hogy legkorábban húsz év letöltése után lehet felülvizsgálni a feltételes szabadlábra helyezését. Végül 2000 karácsonyán hagyhatta el a fegyházat, de 2010-ig még feltételesen volt szabadlábon. Aztán tiltott gyógyszerek tartása miatt egy évre még visszavitték, majd ismét szabadlábra került. A rács mögött megtért, szabadulása után Győr közelében, egy kis faluban lett kántor, ám nem voltak elégedettek a munkájával. Utcára került, pedig még egy lánya is született, ám nem sikerült az együttélés, Németh hajléktalanként, koldulásból tartotta fenn magát. Aztán 2006 már Budapesten érte, itt is hajléktalan volt, nyalókát árult a Városligetben, alkalmi munkái voltak, aztán már az sem. Ekkor költözött a XII. kerületi hajléktalantelepre, ahol a nyomozás adatai szerint felgyújtotta a másik hajléktalant.

Németh és élettársa a gyilkosság után Heves megyébe költözött, Tarnalelesz szélére, egy vályogházba. Itt azonban újabb szörnyűségeket követett el Németh.

Az asszony velük élő kislányát és közös kisfiukat használta szexuális tárgyként.

A Heves Megyei Főügyészség Németh István ellen két, 12. életévét be nem töltött gyermeke sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat. A vádirat lényege szerint Németh a bűncselekményeket heti rendszerességgel követte el 2017 októbere előtt a sértettekkel a közös tarnaszentmiklósi lakása mögötti romos épületben. Az ügyészség a vádiratában fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádlott e tettéért maximum 15 év szabadságvesztéssel büntethető. A tárgyalás a pandémia miatt húzódik, az elsőfokú ítélet csak jövőre születhet meg.

A Soós-banda és a rendőrgyilkosság

1979. július 10-én Budapesten, a XVIII. kerületben, a Vörös Hadsereg útján eltűnt a Steinmetz kapitány szobra melletti őrbódéból a posztos rendőr. A tiszthelyettes holttestét kilométerekkel odébb, egy kukoricaföldön találták meg elásva, fegyverei eltűntek. Három hónap múlva fogták el a tiszthelyettes gyilkosait, az ötször büntetett Soós Lajost, a négyszer büntetett György Józsefet és a mindössze 19 éves Németh Istvánt. Soós és György gyorsan megbékélt a sorssal, tudták, hogy végük, így beismerték egy pénzügyőr korábbi megölését, valamint Soós azt is, hogy Némethtel közösen egy háromgyerekes családapát is megölt afféle próbaként a rendőrgyilkossághoz. A rendőrt a fegyvereiért szurkálták agyon. Egy OTP-fiókot akartak kirabolni, ám még mielőtt megtehették volna, lebuktak. Soós és György arról beszélt, hogy hármuk közül Németh volt a legkegyetlenebb, ezt a kriminálpszichológus vizsgálata is megerősítette. Soós Lajost és György Józsefet 1980. október 1-jén felakasztották. Németh István életfogytiglant kapott azzal, hogy leghamarabb húsz év elteltével szabadulhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.