Életfogytiglan vár Ján Kuciak gyilkosaira

Ján Kuciakot, az Aktuality.sk oknyomozó újságíróját és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A tettesek azonosítását az amerikai űrtechnológia is segítette. A helyszín fölött a tett időpontjában áthaladó kémműhold rögzítette, amint a házba bemegy a gyilkos és segítője, a felvételeken jól kivehető a tettesek arca is.

2019. 10. 22. 10:18
null
Végül elérték, hogy távozzon a kormány Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évvel Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kusnírová meggyilkolása után hétfőn vádat emelt a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) ügyésze a bazini Speciális Büntetőbíróságon a milliomos Marian Kocner és további három személy ellen.

Jana Tökölyová, az ÚSP szóvivője a felvidéki Paraméter hírportálnak részleteket is elárult az ügyről, melyben összesen hat bűncselekmény miatt emeltek vádat, ebből kettő szándékos emberölés. A vádlottak letartóztatásban vannak.

Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát vádolják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További vádlott Miroslav Marcek, aki bevallotta, hogy ő lőtt, méghozzá egy zebegényi férfitól beszerzett pisztollyal, valamint a révkomáromi volt rendőr, Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kocnert, aki a Markíza kereskedelmi televízió váltói ügyében egyébként is letartóztatásban van, a gyilkosság megrendelésével vádolják. Andruskó Zoltán beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

Végül elérték, hogy távozzon a kormány
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Paraméter emlékeztet rá, hogy a kettős gyilkosság után tavaly a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tüntetéseket szervezett. A tüntetők a gyilkosság kivizsgálását, az elkövetők megbüntetését és előrehozott választásokat követeltek. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet megkövetelte a kormányváltást. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel.

A gyilkosság egyik áldozata, fő célpontja Ján Kuciak, az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt – munkája miatt – és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. A tettesek azonosítását az amerikai űrtechnológia is segítette.

A helyszín fölött a tett időpontjában áthaladó kémműhold rögzítette, amint a házba bemegy a gyilkos és segítője, a felvételeken jól kivehető a tettesek arca is. Ugyancsak nagyban segítette a nyomozók munkáját Andruskó Zoltán együttműködése is, ő jelentősen enyhébb büntetésre számíthat. A vádalkut még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

A bűnösség kimondása esetén a vádlottakat életfogytiglanra ítélhetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.